Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus on erikoistunut autismiosaamiseen ja neurokirjon tukemiseen. Alun perin 1990-luvulla autismiosaaminen oli keskiössä, mutta vuosien varrella osaaminen on laajentunut koskemaan myös muita neuropsykiatrisia häiriöitä ja kehitysvammaisia. Keskus on ollut mukana monissa hankkeissa kehittäen ja lisäten palveluita maakunnan tarpeisiin koulutusten ja kuntoutusohjauksen kautta.
Lapissa, jossa välimatkat ovat pitkiä, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus on ollut edelläkävijä sähköisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä. Lapin digiNepsy-klinikka, joka käynnistettiin hankkeena ESR-rahoituksella vuosina 2019–2021, tarjoaa tukea neurokirjon henkilöille ja ammattilaisille etäpalveluiden, kuten etävastaanottojen ja Nepsy-chatin kautta. Tavoitteena oli:
- parantaa neuropsykiatrisen erityisosaamisen saatavuutta
- tarjota matalan kynnyksen palveluja ja käytännön vinkkejä laajalle joukolle
- kehittää etävalmennusta, -vastaanottotoimintaa ja -konsultaatiota
Kompastuskiviä
Digitaaliset palvelut tarjoavat monia mahdollisuuksia, kuten osallisuuden lisäämistä syrjäisillä alueilla ja erityisesti liikuntarajoitteisille tai sosiaalisesti arkoille ihmisille. Kuitenkin digitalisaatio voi myös syrjäyttää osan väestöstä, sillä osa ei osaa käyttää digipalveluja tai ei ole tarvittavia laitteita tai tunnuksia. On tärkeää tunnistaa kehittämistyön mahdolliset haasteet, kuten vaikeaselkoisuus, digislangi ja organisaatiolähtöisyys, jotka voivat estää palveluiden saavutettavuutta. Erityisesti kielelliset vaikeudet voivat johtaa syrjäytymiseen (Leskelä 2019: Selkokieli – Saavutettavan kielen opas).
Korona-pandemia osui Lapin digiNepsy-klinikan kehittämisen vuosiin, kun koko Suomi otti samanaikaisesti digiloikan. Kehittämistyössä on aina haasteena toiminnan jääminen henkiin hankkeen jälkeen, eikä se ollut itsestäänselvää Lapin digiNepsy-klinikan osaltakaan. Kuitenkin sitkeällä vaikuttamisella klinikka on saanut tukea jatkokehittämiselle.
Lapin digiNepsy-klinikka neuropsykiatristen palveluiden ja VASA2-hankkeen kotipesänä
Lapin digiNepsy-klinikan verkkosivuston ja palveluiden kehittämistyötä on jatkettu VASA2-hankkeessa (2023–2025), jossa on kehitetty suomen- ja saamenkielistä neuropsykiatrista palvelupolkua. VASA2-hankkeessa verkkosivustolle on tuotettu uutta materiaalia, kuten tietoa neurokehityksellisistä häiriöistä, kokemusasiantuntijoiden videoita sekä erilliset osiot ammattilaisille ja kansalaisten matalan kynnyksen tuelle. Lisäksi suomen- ja saamenkielinen palvelupolku on lisätty helposti saataville.
Lapin digiNepsy-klinikan sivuilla on käyty kymmeniä tuhansia kertoja. Tulevaisuudessa verkkosivu jatkaa toimintaansa nimellä Lapin digiNepsy.