Päihde- ja riippuvuuspalvelut

VASA 2 -hankkeessa kehitetään päihde- ja riippuvuuspalveluita.

Kehittämistyön tavoitteet:

  • Vahvistaa perustason mielenterveys- ja päihdepalveluita hoitoon ja palvelun piiriin pääsyn turvaamiseksi sekä mallintaa koordinoitu tuki laitosmuotoisiin palveluihin ohjautumisesta
  • Tukea ja vahvistaa ammattilaisten osaamista hoito- ja palveluketjun eri vaiheissa sekä monikanavaisten palveluiden käyttöönotossa 
  • Lisätä asiakasosallisuutta palveluita kehitettäessä

Kehittämistyön tuloksena:  

  • Päihdepalveluketju, sisältäen ohjeet ammattilaisille 
  • Laitosmuotoisten päihdepalveluiden koordinointi ja tuki on mallinnettu, tuki käynnistetty
  • Seurantamittarit palveluketjuissa on sovittu 

Ajankohtaista

Syksyn 2024 webinaarit

Syksyllä 2024 järjestetään ammattilaisten päihde- ja riippuvuustyön osaamista vahvistavia webinaareja. Voit ilmoittautua webinaareihin webropolissa täältä: ILMOITTAUTUMINEN (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

  • Ota päihteet ja rahapelaaminen puheeksi -webinaarisarja järjestetään teamsissä yhteistyössä A-klinikkasäätiön kanssa. Webinaarien ajankohdat ja teemat:
    • 31.10. kello 13–14.30 Päihde- ja riippuvuustietous & mini-interventio  
    • 14.11. kello 13–14.30 Puheeksioton haasteet 
    • 13.12. kello 10–11.00 Tietoisku huumausaineisiin ja niiden vaikutuksiin 
    • Tässä esite webinaarisarjan tarkempiin sisältöihin: ESITE (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
  • Päihdesosiaalityön webinaari, joka järjestetään yhteistyössä Lapin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen kanssa torstaina 28.11. klo 9-12 teamsissä. ESITE (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Webinaarikokonaisuudet pohjautuvat kevään 2024 toteutettuun päihde- ja riippuvuustyön osaamisen ja yhteistyön kehittämistarpeet Lapin hyvinvointialueella -kyselyn tuloksiin. 

Pilotit

Sote-palvelujen jalkautuminen Rovaniemen päiväkeskukselle -pilotti koostuu kahdesta osiosta, jotka alkavat vaiheittain marras- ja tammikuussa.  VASA 2-hankkeessa koordinoidaan, mallinnetaan ja arvioidaan pilotoinnin vaikuttavuutta. 

  • Pilotin ensimmäisessä osassa aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijä ja terveysaseman sairaanhoitaja jalkautuvat yhdessä kerran kuukaudessa päiväkeskukselle. Tämä osa pilotista alkaa marraskuussa 2024 ja päättyy huhtikuussa 2025.
  • Pilotin toisessa osassa riippuvuuspoliklinikan sosiaalityöntekijä ja Lapin ensi- ja turvakodin avopalveluyksikkö Tuulian ohjaaja aloittavat päiväkeskuksella ryhmätoiminnan vetämisen päiväkeskuksen kävijöille. Ryhmätoimintaa on kerran viikossa yhteensä kahden kuukauden ajan. Ryhmätoiminnan pilotti alkaa tammikuussa 2025 ja päättyy maaliskuussa 2025.
  • Voit lukea pilotista lisää täältä: Rovaniemellä pilotoidaan sote-palvelujen jalkautumista päiväkeskukselle

Sote-palvelujen jalkautuminen päiväkeskukselle-pilotti. Pilotin ensimmäisessä osassa aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijä ja terveysaseman sairaanhoitaja jalkautuvat yhdessä kerran kuukaudessa päiväkeskukselle. Tämä osa pilotista alkaa marraskuussa 2024 ja päättyy huhtikuussa 2025. Pilotin toisessa osassa riippuvuuspoliklinikan sosiaalityöntekijä ja Lapin ensi- ja turvakodin avopalveluyksikkö Tuulian ohjaaja aloittavat päiväkeskuksella ryhmätoiminnan vetämisen päiväkeskuksen kävijöille. Ryhmätoimintaa on kerran viikossa yhteensä kahden kuukauden ajan. Ryhmätoiminnan pilotti alkaa tammikuussa 2025 ja päättyy maaliskuussa 2025. Pilotin tavoitteena on vahvistaa matalan kynnyksen päiväkeskuspalvelua, päiväkeskuksen kävijöiden hoitoon ja palveluun pääsyä sekä vastata päiväkeskuksen kävijöiden tuen tarpeisiin. Jalkautumisen myötä voidaan kohdata päiväkeskuksen kävijöitä, joilla on sote-palvelujen tarvetta, mutta jotka eivät välttämättä ole hoidon tai palvelujen piirissä. Tavoitteena pilotissa on myös vahvistaa monitoimijaista sote-yhteistyötä päiväkeskuksella. Sote-palvelujen ammattilaisten jalkautuminen voi olla sekä ennalta ehkäisevää ja korjaavaa työtä. Pitemmällä tähtäimellä tämä on todennäköisesti myös kustannustehokasta, kun asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan oikea-aikaisemmin.

 

VASA 2 -hanke ja A-klinikkasäätiön yhteistyössä keskitytään erityisesti tekemään Lapin alueen päihde- ja mielenterveysalan järjestöjä ja toimijoita tutuiksi ja osaksi palveluketjua.

  • A-klinikkasäätiön ja VASA 2 -hankkeen yhteistyönä koordinoidaan kehittämistyöryhmää, jossa on Lapin alueen päihde- ja mielenterveysalan järjestöjä ja toimijoita.

VASA 2 -hankkeesta ja Lapin hyvinvointialueelta osallistutaan A-klinikkasäätiön koordinoimaan stigmatyöryhmään. 

  • Työryhmän toiminta perustuu mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja riippuvuuteen liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamisen ja vähentämisen kansallisiin suosituksiin. 
  • Työryhmän tavoitteena on jalkauttaa stigman ja syrjinnän vähentämisen suosituksia käytännön tasolle päihde- ja mielenterveystyöhön hyvinvointialueille ja järjestöihin.
  • Lue lisää: Stigmatyöryhmä kokoontui etäyhteyksin (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kyllästyttääkö darra? Päihteiden käytön puheeksi ottamisen työkalu julkaistu Mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden tiimin yhteistyönä

kuvakaappaus työkalusta.

 

Lisätietoja

Jonna Lindholm
erityisasiantuntija
VASA 2-hanke
jonna.lindholm[at]poske.fi