Hytetu-palvelukonsepti - eKollega

     

Hytetu-palvelukonsepti

Mistä on kyse?

Tarve matalan kynnyksen terveyttä ja sosiaalista toimintakykyä edistävien palveluiden kehittämiselle tulee kasvamaan Lapissa. Tämä tarkoittaa, että kunnissa tulisi panostaa muun muassa liikuntaan, ravitsemusneuvontaan, taiteeseen ja kulttuurin liittyvien vaikuttavaksi todettujen interventioiden toteuttamista ikääntyvän väestön terveyden ja toimintakyvyn edistämiseksi. Toiminnalla pyritään vastaamaan Lapin väestön tunnistettuihin hyvinvointitarpeisiin (mm. perheiden ja työikäisten hyvinvointia ja terveyttä tukeva elämäntapa, lasten ja nuorten hyvä mielenterveys, ikääntyneiden toimintakyky, hyvä elämä ja osallisuus, koko väestön arjen turvallisuus).

Ennaltaehkäisevällä toiminnalla sekä varhaisen vaiheen ongelmien tunnistamisella ja tilanteissa oikea-aikaisella toimisella pystytään reagoimaan ennen kuin ongelmat alkavat kasaantua. Ennaltaehkäisevän toiminnan mahdollistavat toimivat matalan kynnyksen palvelut sekä yhteistyö, missä merkittävää on oikeanaikainen ja -paikkainen palveluohjaus. Ohjauskäytänteistä esimerkiksi liikuntapalveluiden, kulttuuripalveluiden, järjestötoiminnan ja seurakuntien sekä sote-palveluiden kesken on paikallisesti sovittu, mutta systemaattisuus puuttuu vielä, ja sitä pyritään kehittämään näillä yhteistyörakenteilla.

Investointi 2 osion työpakettien toimenpiteillä pyritään myös turvaamaan ja kehittämään kuntien, hyvinvointialueen ja muiden sidosryhmien yhteistyönä toteutettava ennaltaehkäisevä työ sekä hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämiseen liittyvät tehtävät.

Osatoteuttajina investointi 2 osiossa ovat mukana Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry. Vuoden 2024 alusta uusina osatoteuttajina hyvinvointilähetetoiminnan koordinaatiomallin pilotissa aloittivat Saura-Säätiö sr, Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri ja MIELI Rovaniemen seudun mielenterveys ry.

Hankeaika on 1.1.2023 – 30.6.2025   

Kehittämistyön muutoksen mittaaminen: 

  • Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kehittämistyössä mitataan hytetu-toimintamallien alueellista käyttöönottoa, käytettävyyttä ja alueellista sekä määrällistä vaikutusta.        
  • Hytetu-toimintamallit ei ole ollut käytössä Lapissa ollenkaan tai heikosti. Mallien vaikutusta on näin ollen arvioitava soveltuvilta osin, niiden käyttöönottoa ja toimintaa tarkastelemalla.      
  • Katso kaikki HyTeTu kehittämisen mittarit täältä.

 

Hytetu-palvelukonseptin loppuraportti:

Investointi 2:n loppuraportti on julkaistu. Voit lukea raportin täältä.  

Investointi 2 -osion työntekijät

Tiina Hyötylä
Aluekoordinaattori, arjen turva
Puh. 0407564558
tiina.hyotyla@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
kieliosaaminen suomi englanti
Henkilökortti
Petra Kannisto
Koordinaattori, Palvelutietovaranto (PTV)
Puh. 040 549 4366
petra.kannisto@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
kieliosaaminen suomi englanti
Henkilökortti
Jari Martikainen
Asiantuntija, digitaalinen hytetu palvelutarjotin
Puh. 040 623 6507
jari-pekka.martikainen@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke, Investointi 2 -osio
kieliosaaminen suomi englanti
Henkilökortti
Vilma Sydänlammi
Asiantuntija, hyvinvointilähete
Puh. 040 686 4054
vilma.sydanlammi@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
kieliosaaminen suomi ruotsi englanti
Henkilökortti
Elina Välimaa
Aluekoordinaattori, hyvinvointilähete
Puh. 040 6529 356
elina.valimaa@poske.fi
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
Henkilökortti