Kypsyysanalyysimalli

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden monitoimijaisen yhteistyön arviointi ja kehittäminen

Vaikutuksia saavuttava hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistyö edellyttää toimijoiden välistä yhteistyötä. On olennaista, miten hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, seurakuntien sekä muiden paikallisten toimijoiden yhteistyö toimii ja kuinka yhdyspinnat toimijoiden välillä rakentuvat.

Hyte yhdyspintatoimijat

Kuvitus: Digi- ja mainostoimisto Höyry

Yhteistyötä voidaan arvioida kypsyysanalyysillä

Yhdyspinnoilla tapahtuvaan hyvinvoinnin edistämisen monitoimijaisen yhteistyön edistyneisyyden arviointia tukee kypsyysanalyysimalli. Kypsyysanalyysi antaa tietoa muu muassa yhteistyön tavoitteellisuudesta sekä yhteistyön rakenteiden ja käytäntöjen toimivuudesta. Kypsyysanalyysi soveltuu verkostojen ja yhteistyöryhmien käytettäväksi, kun halutaan:

  • arviointitietoa monitoimijaisen yhteistyön vahvuuksista.
  • tunnistaa selkeitä yhteistyön kehittämiskohteita.
  • nostaa keskusteluun vaikutuksia saavuttavan yhteistyön osatekijöitä.

Kenelle yhteistyön arviointiväline on suunniteltu?

Yhteistyötä voivat kehittää ja arvioida kaikki organisaatiot, työryhmät ja verkostot, jotka ovat mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen monitoimijaisessa yhteistyössä. Ehdotuksen yhteistyön arvioimisesta voi tehdä kuka vain ja arviointiväline on pian kaikille avoimessa käytössä. VASA 2- hankeaikana yhteistyön arviointiin on käytettävissä myös hankkeessa työskentelevien tuki Lapin yliopistolta. Yhteistyön kehittäminen on keskeistä, jotta yhteistyö edistää asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta parhaalla mahdollisella tavalla.

Miten arviointia tehdään?

Kypsyysanalyysi on julkaistu tulostettavassa pdf-muodossa ja siitä on valmistunut myös internetsivu-pohjainen sähköinen arviointityökalu – Tuokio. Tuokio auttaa verkostoja asettamaan realistisia tavoitteita ja suunnittelemaan käytännönläheisiä toimenpiteitä yhteistyön edistämiseksi.

Yhteistyö-Tuokio on soveltuva sekä etä- että lähitapaamisiin. Toukokuun 2025 loppuun saakka tarjoamme tukea välineen käyttöönotossa ja koulutuksia sen käyttöön. Lisäksi voimme järjestää verkostollenne Yhteistyö-Tuokio kehittämistyöpajan etäyhteyksin tai mahdollisuuksien mukaan myös paikan päällä.

Lisätietoja Vilma Portti, tutkija, vilma.portti(at)ulapland.fi, Heini Lehikoinen, tutkija, heini.lehikoinen(at)ulapland.fi

Kypsyysanalyysimallin elementit

Kuvitus: Digi- ja mainostoimisto Höyry

Euroopan unionin NextGeneration logo

Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration Eu rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.