Hyvinvointilähete

Hyvinvointilähete (engl. social prescribing) on toimintamalli ihmisen tukemiseksi yhteisöllisin keinoin. Keskeiset elementit hyvinvointiläheteprosessissa on toipumisorientaation mukainen ajattelu, dialogisuus ja motivoiva ote.

Toimintamallin kohderyhmänä ovat aikuiset henkilöt, joiden tarpeisiin on vaikea vastata olemassa olevilla sosiaali- ja terveyspalveluilla. esimerkiksi yksinäisyys, syrjäytyminen tai sen riski, elintapamuutoksen tarve tai mielialaoireet.

Tarve hyvinvointilähetteelle voi syntyä myös elämän muutosten myötä, kuten eläköityminen, leskeytyminen, sairastuminen tai uudelle paikkakunnalle muuton johdosta. Hyvinvointilähete sopii myös tilanteisiin, jolloin asiakkaan omat voimavarat eivät ole riittäviä uuteen toimintaan lähtemiseen tai muutokseen. Hyvinvointilähetteellä voidaan vähentää sote-palveluiden käyttöä.

Perusterveydenhuolto on keskeinen taho hyvinvointilähete-tarpeiden tunnistamisessa. Ohjausta voidaan tehdä myös muista palveluista, kuten työllisyyspalveluista. Hyvinvointilähete tehdään aina yhteistyössä asiakkaan kanssa ja on asiakkaalle maksuton palvelu.

Lähetteen tekijältä lähete ohjautuu yhteisen alustan kautta hyvinvointilähetteitä koordinoivalle taholle, joka vastaanottaa hyvinvointilähetteen. Hyvinvointilähetteen saanut asiakas kohdataan ja tuetaan linkittymään suoraan toimintaan, esim. kohtaamispaikalle tai hänelle kartoitetaan sopiva linkkihenkilö rinnallakulkijaksi. Mahdollisen linkkihenkilön kanssa työskentely kestää 1-6kk. Tapaamisten sisältö tukee asiakasta hänen omien tavoitteidensa saavuttamisessa. 

Linkkihenkilöt ovat koulutuksen käyneitä henkilöitä, jotka työskentelevät hyvinvointilähetteen saaneiden kanssa yhteisöön kiinnittymiseksi palkkiosaaja- tai työnsuhteessa. Työn lähestymistapana toimii toipumisorientaation mukainen ajattelu, jossa keskiössä ovat asiakas ja hänen valintansa.  Linkkihenkilöiltä ei edellytetä sosiaali- tai terveydenhuollon koulutusta.

Hyvinvointilähete-toimintamalliin sisältyy toiminnan ja sen vaikutusten arviointia. Vaikutusta arvioidaan positiivisen mielenterveyden mittarilla, asiakaspalautteilla sekä toiminnasta erinäisten mittareiden avulla kerättäviä tietoja.

Seuraava linkkihenkilökoulutus on alkamassa syksyllä 2023. Koulutukseen on ilmoittautuminen käynnissä hyvinvointilahete.fi -verkkosivuilla. Lisätietoa ja ilmoittautumiset hyvinvointilähetetoiminnan verkkosivuilla, tästä linkistä: Hyvinvointilähete (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
 

Lisätietoja hyvinvointilähetetoiminnasta

Vilma Sydänlammi, aluekoordinaattori (Itäinen ja Pohjoinen palvelualue)
040 686 4054
vilma.sydanlammi@poske.fi

Elina Välimaa, aluekoordinaattori (Lounainen ja Kaakkoinen palvelualue)
040 6529 356
elina.valimaa@poske.fi