AikuistenVire- etäryhmävalmennus on lähtenyt hyvin tuloksin käyntiin – pilotin puolivälin arviointia - eKollega
AikuistenVire- etäryhmävalmennus on lähtenyt hyvin tuloksin käyntiin – pilotin puolivälin arviointia
AikuistenVire- etäryhmävalmennus on lähtenyt hyvin tuloksin käyntiin – pilotin puolivälin arviointia
VASA2 – hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämisen kokonaisuudessa on menossa Vire- etäryhmävalmennuspilotti. Vire- etäryhmävalmennusta päästiin pilotoimaan lokakuulta 2024 alkaen AikuistenVire yli 18 v. ryhmällä. Vire- etäryhmävalmennus on etänä Teamsissä (tietoturvallisella etävastaanotolla) tapahtuva, ryhmämuotoinen matalan kynnyksen palvelu, jossa tuetaan valmennettavan toimintakykyä ja arjen hallintaa. Samalla mahdollistetaan vertaistuellinen kohtaaminen muiden samanlaisessa tilanteessa olevien kanssa. Valmennusta vetää ammattilaistyöpari.
Pilotti on nyt puolessa välissä ja koostettiin työryhmän kanssa yhteenvetoa tähän mennessä saaduista palautteista sekä kokemuksista ja mietittiin mahdollisia muutoksia pilotin loppuajalle.
Valmennettavien palautteet väliarvioinnissa
Valmennukseen haki seitsemän (7) hakijaa, joista yksi päätti alkuhaastattelussa valmentajan kanssa, että hän ei lähdekään mukaan. Valmennukseen valittiin kaikki muut kuusi (6) hakijaa. Näistä vielä yksi on jäänyt ensimmäisen valmennuskerran jälkeen pois eli viisi (5) on lopullisen ryhmän koko.
Valmennettavat muodostivat lähtökohtaisesti varsin homogeenisen ryhmän, mikä on näkynyt osin myös palautteissa. Valmennettavat ovat saaneet täytettäväksi jokaisen valmennuskerran päätteeksi palautekyselyn ko. kerrasta. Kyselyssä on viisi (5) väittämää, joita valmennettavat arvioivat asteikolla 1-5 (1= täysin samaa mieltä – 5= täysin eri mieltä).
AikuistenVire puolivälin arviointi (kolme valmennuskertaa 1.10., 15.10. ja 29.10.)
- Vastaajista suurin osa (64 %) koki tietoturvalliselle etävastaanotolle Teamsiin tulemisen olleen helppoa tai jokseenkin helppoa ja 36 % koki siinä olleen vaikeutta.
- Samansuuruinen määrä eli 64 % vastaajista koki, että valmentajat ottivat heidät ystävällisesti vastaan valmennuskerran alussa ja 29 % koki jokseenkin tai täysin päinvastaista.
- Edelleen vastaajista 64 % koki olonsa täysin tai jokseenkin turvalliseksi ryhmässä ja puolestaan 36 % kokemus oli turvaton.
- 64 % vastaajista koki valmennuskerran sisällön olleen täysin tai jokseenkin motivoivaan ja hyödyllistä. Loput 36 % koki sisällön olleen täysin tai jokseenkin päinvastaista.
- Yli puolet 65 % koki päässeensä valmennuskerralle asetettuun tavoitteeseen täysin tai ainakin osittain. 35 % koki, ettei tavoitteet täyttyneet osin tai ollenkaan.
Valmentajien palautteet väliarvioinnissa
Valmentajat reflektoivat myös omaa tekemistään sekä valmennuskertoja yhdessä jokaisen valmennuskerran jälkeen. Heidän kyselynsä koostuu avoimista kysymyksistä: mitkä asiat toimivat, mitkä eivät ja miten näitä asioita voisi kehittää sekä lopuksi on mahdollisuus antaa muita huomioita.
Valmentajat totesivat, että yhdessä rakennettu valmennuskokonaisuus on jo nyt näyttäytynyt todella hyväksi kokonaisuudeksi. Se antaa struktuurin ja valmiiksi mietityn psykoedukaatio -osuuden ja on käytettävä sellaisenaan, mutta mahdollistaa myös yksilöllisen räätälöinnin valmennuskerroille. Tällä ajatuksella valmennusta on rakennettukin.
Valmentajat nostivat palautteissa esiin työnjaolliset asiat ja niiden merkityksen valmennuskerroilla. Heillä löytyi jo lähtökohtaisesti omat roolit, mutta he totesivat, että työnjakoa pitää vielä tarkemmin puhua yhdessä auki. Valmentajat nostivat myös heidän välisen yhteydenpidon tärkeyden valmennuskerralla taustalla, kun he olivat myös fyysisesti eri paikoissa koneen äärellä.
Valmentajien näkökulmasta kokemus valmennettavien ryhmäytymisestä on myös lähtenyt hyvin etenemään. Tämä näkyy valmennettavien keskinäisessä vuorovaikutuksessa ja kommunikaatiossa ryhmässä; uskalletaan jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia omasta elämästä sekä liittyä toisten puheeseen.
Valmentajien ajatukset pilotin loppupuoleen
AikuistenVire- etäryhmävalmennus on lähtenyt etenemään hyvin ja vastaa jo pilotin puolessa välissä osin sille asetettuihin tavoitteisiin. Pilotin loppupuoleen valmentajien kanssa totesimme, että muutamia tarkentavia asioita on hyvä tehdä, mutta isolinja pidetään kuitenkin suunnitelman mukaisena.
Uutena käytänteenä valmentajat jakavat jatkossa valmennettaville valmennuskerroilla käydyn materiaalin heidän omaan käyttöön sekä mahdollisesti koko materiaali jossain muodossa valmennuksen päätyttyä. Tällä pyritään siihen, että valmennettaville jäisi jotain konkreettista valmennuksesta elämään omaan arkeen ja siihen voisi tarvittaessa palata.
AikuistenVire- etäryhmävalmennuspilotti päättyy 10.12.2024 viimeiseen valmennuskertaan ja loppuarviointi pidetään 17.12.2024.
Lisätietoja
Marjo Häyry
Henkilökortti
Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration Eu rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.