Kainuun osahanke 

Kainuun osahanke toteutettiin Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Kainuun sote) kunnissa. Alueeseen kuuluvat Kajaani, Sotkamo, Kuhmo, Suomussalmi, Hyrynsalmi, Paltamo ja Ristijärvi.

Kainuun osahankkeessa oli tavoitteena selkeyttää lastensuojelun monialaisen palvelutarpeen arvioinnin prosessi, rakenne ja yhteistoimintamallit sekä vahvistaa ja kehittää monialaista yhteistyötä lastensuojeluprosessin eri vaiheissa yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Tavoitteena oli integroida kehitetty käytäntö lastensuojelun systeemiseen toimintamalliin. Tavoitteena oli myös kehittää arvioinnin menetelmiä ja työkaluja sekä tukea niiden käyttöönottoa. Kainuun osahankkeessa oli tavoitteena vahvistaa jalkautuvan työparityöskentelyn toteuttamista ja mallintaa prosessi sekä liittää sähköisten palvelujen käyttö ja käytön tukeminen arviointien tekemisessä sekä hoito- ja jatkotyössä.

Kehittämisen tueksi perustettiin monialainen operatiivinen projektiryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa kehittämistyön toteutuminen monialaisessa yhteistyössä, sekä suunnitella ja tukea yhteistyötä käytännön tasolla. Projektiryhmässä ovat edustettuna lapsiperheiden sosiaalipalvelut, aikuissosiaalipalvelut, vammaispalvelut, perheneuvola, kehitysvammapoliklinikka ja -osasto, aikuisten mielenterveys ja riippuvuuksien hoito, lasten- ja nuorisopsykiatria, lasten ja perheiden terveyspalvelut, sivistystoimi, Tulevaisuuden sote-keskus Kainuuseen – Helposti lähelläsi (HELLÄ) -hanke sekä perhekeskuskoordinaattori.

Kehittämistyön alussa kartoitettiin monialaisen yhteistyön nykytilaa alueen lastensuojelun työntekijöitä ja toimijaverkostoa osallistavalla kyselyllä. Kainuussa tehdään tiivistä yhteistyötä HELLÄ-hankkeen sekä muiden alueella lasten, nuorten ja perheiden parissa toimivien kehittämishankkeiden kanssa.

Monialaisten yhteistyökäytäntöjen mallintaminen

Mo­nia­lai­set yh­teis­työ­käy­tän­nöt las­ten­suo­je­lus­sa -oh­jeet otettiin käyttöön hankkeen aikana. Oh­jei­siin koottiin mo­nia­lai­sia yh­teis­työ­käy­tän­tö­jä las­ten­suo­je­lun ja las­ten­suo­je­lun kes­keis­ten yh­teis­työ­ta­ho­jen väil­lä.

Monialainen jalkautuva työparityö -malli

Kainuussa suunniteltiin monialainen jalkautuva työparityö -malli monialaisessa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Malli on mallinnus jo tällä hetkellä toimivasta monialaisesta yhteistyöstä. Mallin avulla monialaista jalkautuvaa työparityötä halutaan laajentaa tehtäväksi systemaattisesti. Mallissa on huomioitu systeeminen työote. Malli on suunniteltu niin, että sen mukaista työskentelyä voidaan hyödyntää laajasti toimijaverkostossa. Mallin pilotti toteutettiin hankkeen aikana. Pilottiin saatiin vain kaksi asiakastapausta. Mallin jatkokehittämiseksi perustettiin alueelle ohjausryhmä, joka jatkaa toimintaansa hankkeen päätyttyä. Mallin pilottia aiotaan jatkaa tulevalla hyvinvointialueella.

https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/monialainen-jalkautuva-tyoparityo

Monialainen palvelutarpeen arviointi -malli

Mallin suunnittelun taustaksi tehtiin palvelutarpeen arvioinnin kartoitus muilta alueilta, jonka vastausmäärät jäivät niukaksi. Kainuun palvelutarpeen arvioinnin nykytilaa mallinnettiin ja kehittämistarpeita kartoitettiin kuvitteellisen case-työskentelyn avulla palvelutarpeen arviointia tekevien työntekijöiden, lapsiperheien sosiaalipalveluiden työntekijöiden sekä monialaisen projektiryhmän kanssa. Valmis malli koostuu kolmesta eri osasta; yksi asiakkaille (esite ja juliste), yksi yhteistyötahoille ja yksi lastensuojeluun.

https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/lapsen-ja-perheen-monialainen-palvelutarpeen-arviointi

Lastensuojelun lomakkeiden sähköistäminen ja lastensuojelun verkkosivujen päivittäminen

Lastensuojeluilmoitus- ja yhteydenotto sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen -lomakkeet päivitettiin vastaamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kanta-asiakirjarakenteita. Sähköiset lomakkeet toteutettiin anonyymilomakkeina, jollaisia ei ollut ennestään Kainuun sotella käytössä. Lomakkeet kehitettiin yhteistyössä Kainuun soten digitaalisten palveluiden suunnittelijoiden sekä palveluntarjoajan kanssa. Anonyymilomakkeet eivät vaadi vahvaa tunnistautumista, vaikka ne lähetetään suojattuna viestinä sähköiseen asiointipalveluun ammattilaisten käsiteltäväksi. Hankkeessa päivitettiin lastensuojelun verkkosivut ja verkkosivuille luotiin uudenlaisia sisältöjä. Verkkosivuilla pyrittiin huomioimaan asiakasnäkökulma ja sivuille lisättiin muun muassa oma osio ammattilaisille.

Kainuun alueen koulutuksia ja tilaisuuksia

Kainuun osahankkeessa järjestettiin:

  • Yhdessä lasten ja perheiden parhaaksi -webinaari (76 osallistujaa)

  • Systeeminen työote yhteisenä viitekehyksenä -koulutus (52 osallistujaa)

  • Perheterapeuttiset perusteet -koulutus (58 osallistujaa

sekä yhteistyössä Peruspalvelukuntayhtymä Kallion ja Oulunkaaren kuntayhtymän osahankkeiden kanssa yhdessä

Mielenterveys- ja riippuvuusongelmien puheeksi ottaminen sosiaalihuollossa

Kainuun osahankkeessa koottiin lastensuojelun työntekijöiden käyttöön mielenterveys- ja riippuvuusongelmien puheeksi ottamisen työvälineitä. Alueella todettiin, että tiettyjä työvälineitä ei voida määrittää kaikkien käytettäväksi, koska on huomioitava työntekijä-, asiakas- ja tilannekohtaisuus. Työvälineisiin koottiin laajasti yleisesti käytössä olevia testejä, kyselyitä ja muuta materiaalia tukemaan sosiaalihuollon ammattilaisten vuorovaikutusta puheeksi ottamisessa.

https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/mielenterveys-ja-riippuvuusongelmien-puheeksi-ottaminen-sosiaalihuollossa

Asiakasnäkökulman huomioiminen

Hankkeessa tehtiin yhteistyötä Au­ta Las­ta ry:n Ve­tu­roin­ti-toi­min­nan kokemusasiantuntijoiden kanssa. Lisäksi monialainen palvelutarpeen arviointi -mallin kehittämisen tueksi rekrytoitiin kokemustoimijoita. Kokemustoimijoiden rekrytointi toteutettiin kahdesti, rekrytoitua saatiin kaksi kokemustoimijaa. Kokemustoimijat olivat vanhempia, joiden lapsille oli tehty vähintään yksi Kainuun soten palvelutarpeen arviointi. Kokemustoimijoita tavattiin erikseen kaksi kertaa.

 

Henriikka Kyllönen, Kehittämiskoordinaattori, Kainuu
henriikka.kyllonen@kainuu.fi |
Avaa henkilökortti