Lapin hyvinvointialue - ekollega
Lapin hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialueella asiakkaalla on oikeus käyttää saamen kieltä saamelaisten kotiseutualueella (Enontekiö, Inari, Sodankylä, Utsjoki) tuotettavissa palveluissa ja sellaisissa palveluissa, kuten erikoissairaanhoidossa, jotka on osoitettu saamelaisten kotiseutualueen asukkaiden käytettäväksi. Linkki lakitekstiin (linkki aukeaa Finlex-sivustolle)
Hyvinvointialueilla on seuranta- ja arviointivelvollisuus järjestämistään palveluista. Hyvinvointialueiden on seurattava alueensa väestön hyvinvointia ja terveyttä väestöryhmittäin, järjestämänsä sosiaali- ja terveydenhuollon tarvetta, saatavuutta, laatua, vaikuttavuutta ja yhdenvertaisuutta, asiakkaiden palvelujen yhteensovittamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia ja tuottavuutta. Lapin hyvinvointialueella tämä tarkoittaa, että sen on seurattava ja arvioitava myös saamenkielisiä palveluita. Linkki lakitekstiin (linkki aukeaa Finlex-sivustolle)
Lapin hyvinvointialue on jaettu neljään palvelualueeseen. Saamelaisten kotiseutualueen kunnat kuuluvat pohjoiseen ja itäiseen palvelualueeseen.
Saamenkielisten ja -kulttuurinmukaisten palveluiden toteutumista seuraa ja arvioi Lapin hyvinvointialueella saamen kielen lautakunta. Lautakunnan tehtävät on määritelty laissa hyvinvointialueesta ja Lapin hyvinvointialueen hallintosäännössä. Linkki lakitekstiin (linkki aukeaa Finlex-sivustolle). Linkki Lapin hyvinvointialueen hallintosääntöön (linkki tulee myöhemmin)
Lapin hyvinvointialueella on saamelaiskäräjälain 9§:n mukaan velvollisuus neuvotella saamelaiskäräjien kanssa saamenkielisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä koskevista asioista.
Lue lisää saamenkielisistä palveluista (linkki aukeaa Lapha.fi-sivustolle) - sivusto rakenteilla!
Lue lisää Lapin hyvinvointialueesta (linkki aukeaa Lapha.fi-sivustolle)