Tapahtumat
Uutiset
- 30.6.2025: Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma on valmistunut
- 27.6.2025: Pienten lasten ohjattu omahoito (POOH) –koulutus
- 27.6.2025: Nuorten ohjattu omahoito (NOOH) –koulutus
- 27.6.2025: Lasten ohjattu omahoito (LOOH) –koulutus
- 26.6.2025: Osallistu ja vaikuta – hoitajien ääni kuuluviin hoidon tarpeen arvioinnin kehittämisessä!
Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma on valmistunut
Lapin hyvinvointialueelle on laadittu ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma, joka ohjaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja toteuttamista vuosina 2025–2026. Toteutussuunnitelma on laadittu VASA2- hankkeessa osana Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaista THL:n koordinoimaa rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin projektia. Lue lisää täältä.
VETOISA-tutkimukselle valtion sosiaalityön tutkimusrahoitus – tavoitteena vahvistaa sosiaalialan veto- ja pitovoimaa
Lapin yliopiston ja Posken yhteishanke (2025–2028) tarkastelee sosiaalialan työn rakenteita, asiantuntijuutta ja työoloja Pohjoisen yhteistoiminta-alueella. Tuloksista syntyy suosituksia hyvinvointialueiden ja valtakunnallisen kehittämisen tueksi. Lue lisää täältä.
Posken toimintakertomus 1.1.-30.6.25
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen neuvottelukunta on hyväksynyt Posken toimintakertomuksen ajalta 1.1.–30.6.2025.Toimintakertomuksessa kuvataan mm., miten Poske on edistänyt sosiaalialan asiantuntemusta, koulutuksen ja käytännön yhteistyön vahvistumista ja kehittäjäasiakastoiminnan roolia palveluiden kehittämisessä. Lue koko toimintakertomus täältä.
Vire- etäryhmävalmennus kohentaa toimintakykyä ja arjenhallintaa
Vire-etäryhmävalmennus on osoittautunut toimivaksi tavaksi vahvistaa nuorten ja aikuisten toimintakykyä sekä tarjota vertaistukea turvallisesti verkossa. Valmennukseen osallistuneista yli 80 % koki toimintakykynsä parantuneen. Mallia kehitetään edelleen, ja syksyllä julkaistaan myös pohjoissaamenkielinen itsehoitopaketti. Lue lisää täältä.
Hyvinvointialue ilman sosiaalialan kehittämisosaamista on kuin rakennus ilman perustuksia – se sortuu ennen kuin ehtii nousta
Hyvinvointialueet rakentavat tulevaisuutta. Mutta jos kehittämisen katse kohdistuu vain terveydenhuoltoon, rakennetaan kapeaa ja kallista järjestelmää. Sosiaalihuollon ei pitäisi olla sivuroolissa, vaan etulinjassa. Se kohtaa ihmiset arjessa, ehkäisee ongelmia, rakentaa osallisuutta, kansallista turvallisuutta ja turvaa yhdenvertaisuutta. Juuri siksi sosiaalialan kehittämisosaaminen on kriittinen menestystekijä – ei lisämauste, vaan perusaines. Lue lisää täältä.
Hankkeet
VASA2 – Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle
Hankkeen tavoitteena on pitkävaikutteinen kehittäminen, jonka avulla vastataan koronapandemian aiheuttamiin haasteisiin. Kehitämme Lapin hyvinvointialueen sote-palvelujen saatavuutta ja hoitoon pääsyä. Hankkeen toimenpiteistä hyötyvät lappilaiset palveluiden käyttäjät.
HOP – hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä
Hankkeessa kehitetään, testataan ja pilotoidaan työmenetelmiä ja välineitä haastavassa tilanteessä elävien hyvinvoinnin, osallisuuden sekä taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Hanke tuottaa tietoa ja lisää ymmärrystä taloudellisesta huono-osaisuudesta sekä tutkii ja kehittää yhteistyössä työmenetelmiä ja -välineitä. Lisäksi toteutetaan kehittäjäasiakasvalmennusta raha-asioiden haasteita kohdanneille henkilöille.
Aikuissosiaalityön menetelmien vaikutukset -osatutkimushanke
Hankkeen tavoitteena on tukea aikuissosiaalityöhön mallinnettujen menetelmien käyttöönottoa ja vaikutusten seurantaa Pohjois-Suomen yhteistyöalueella, tuottaa tutkimustietoa menetelmien vaikutuksista paljon palveluja ja erityistä tukea tarvitsevien ai kuissosiaalityön asiakkaiden hyvinvointiin ja elinoloihin sekä vahvistaa sosiaalityön tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja osaamisrakenteita hyvinvointialueilla kehittämällä yhdessä yhteistyöalue tason sosiaalityön käytäntötutkimusta.
Sosiaalityöntekijä ja sosiaaliohjaaja -työnjakopilotti
Työnjakopilotin tavoitteena on muodostaa Lapin hyvinvointialueen kaakkoiselle palvelualueelle perheiden ja työikäisten palveluihin selkeä tehtävärakenne ja työnjako sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien välille. Lisäksi Lapin hyvinvointialueella mallinnetaan ja määritellään näiden ammattiryhmien työnkuvat ja tehtävärakenne. Tehtävärakenteen määrittelyssä tavoitteena on varmistaa sujuva yhteistyö, toimiva tiedonkulku sekä tehokkaat päätöksenteon rakenteet.
Vanhemmuuden tukeminen sijaishuollossa
Hankkeen tavoitteena on kuvata Lapin hyvinvointialueen palvelutuotannon sijaishuoltoyksiköiden palveluprosessit huomioiden digitaalisten palveluiden hyödyntäminen ja yhteydet mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin. Tavoitteena on lisätä palvelujärjestelmän toimivuutta vastaamaan paremmin lasten ja nuorten palvelutarpeisiin. Hankkeessa lisätään myös vanhemmuuden tukea ja yhteydenpitoa sijoituksen ja huostaanoton aikana sekä vakiinnutetaan kokemusasiantuntijuus ja vertaisryhmätoiminta osaksi lastensuojelun palvelurakenteita Lapissa. Tämä tarkoittaa, että henkilöillä, joilla on oma kokemus lastensuojelun asiakkuudesta joko lapsena, nuorena tai vanhempana, on mahdollisuus hyödyntää kokemustaan palveluiden ja työn kehittämisessä.