Miten edistynyttä monitoimijainen yhteistyömme on? - ekollega
Miten edistynyttä monitoimijainen yhteistyömme on?
Selvitimme keskeisiä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen (HYTETU) yhteistyön kriteereitä. Yhteistyön kehittämiseen tarkoitettu arviointiväline Yhteistyö-Tuokio on nyt käytettävissä eri toimijoille
Toimijoiden, kuten kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueiden, keskinäinen yhteistyö on avainasemassa hyvinvointihaasteiden kohtaamisessa ja niiden ratkaisemisessa. Monitoimijaisen yhteistyön tekeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa ja vaatii panostusta edistääkseen asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta.
Yhteistyörakenteet ja -käytännöt, yhteistyön johtaminen ja tavoitteellisuus, hyvinvointiedon hyödyntäminen sekä laajasti eri tahojen osallistuminen ovat monitoimijaisen yhteistyön kriittisiä menestystekijöitä hyvinvoinnin edistämisessä. Tämä käy ilmi Lapin yliopistossa laaditussa kypsyysanalyysimallissa, joka pohjautuu kansainväliseen tutkimustietoon ja ammattilaisten kokemuksiin suomalaisesta HYTETU-kehittämistyöstä.
Osana VASA 2 Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanketta on kehitetty kypsyysanalyysimalliin perustuva arviointiväline, Yhteistyö-Tuokio, jonka avulla voidaan tarkastella monitoimijaisten työryhmien ja verkostojen yhteistyön edistyneisyyttä. Saatavilla on sekä tulostettava työpaperi että tekoälyä hyödyntävä sähköinen arviointiväline. Molemmat toimivat yhteisen keskustelun ohjaajina ja yhteistyön arvioinnin tukena. Tekoälyä hyödyntävä sähköinen työkalu on laadittu palvelemaan erityisesti etäyhteyksin toisensa tapaavia verkostoja ja työryhmiä. Yhteistyö-Tuokio on avoimesti käytössä kaikille hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden monitoimijaisen yhteistyön parissa työskenteleville. Kesäkuun 2025 loppuun saakka yhteistyön kehittämiseen saa tukea myös sen laatijoilta. Tukea voidaan tarjota etäyhteyksin kaikille hyvinvointialueille.
”On ensiarvoisen tärkeää, että yhteistyössä mukana olevat jakavat yhteisen tietoperustan ja tavoitteet. Yhteistyöllä pyritään lisäämään asukkaiden hyvinvointia, hyödyntäen eri toimijoiden toisiaan täydentävää osaamista. Jokaisen on kannettava vastuuta tavoitteiden saavuttamisesta. Näitä asioita voidaan nostaa keskusteluun Yhteistyö-Tuokion avulla” kertovat tutkijat Heini Lehikoinen ja Vilma Portti Lapin yliopistosta kypsyysanalyysimallin kehittämisen taustaksi.
Lue lisää Yhteistyö-Tuokiosta täältä.
Lisätietoja:
Vilma Portti
Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration Eu rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.