Saamelainen hengellisyys - ekollega

Saamelainen hengellisyys

Nykypäivän saamelainen usko on hyvin vahvasti suomalaisen yhteiskunnan mukaisen uskonnonvapauden muovaama usko. Saamelaiselle usko on aina ollut enemmänkin tapa selviytyä ja selittää vaikeita asioita, joita luonnon keskellä eläminen on tuonut. Usko ei ole ollut ajatusta pelastuksesta vaan enemmänkin tarinoita ja uskomuksia, joilla on opetettu lapsia ja jotka ovat antaneet mahdollisuuden selittää vaikeita ilmiöitä ja asioita.

Tarkkaa tilastotietoa ei saamelaisten hengellisyydestä ole. Saamelaisalueella on luterilaisia seurakuntia, ortodoksisia seurakuntia, helluntaiseurakuntia, jehovantodistajia, lestadiolaisuutta ja paljon muuta.
Usein saamelaisen henkilön henkilökohtaisen uskon taustalla voi myös olla vaikutteina muinaisuskon hahmoja, jotka siirtyneet satujen ominaisuudessa sukupolvelta toiselle. Guvihttaret, staalot ja muut uskomusten hahmot siirtyvät sukupolvissa lapsille varoittavina tarinoina ja opetuksina, jotta lapset oppivat kunnioittamaan vesistöjä, soita ja perheen askareita.

Lue lisää kolttasaamelaisten uskosta (linkki aukeaa Kolttien talvikylä -sivustolla)

Lue lisää saamelaisesta muinaisuskosta (linkki aukeaa Saamelaiseen ensyklopediaan)

Lue lisää saamelaisista tarinoista ja uskomuksista, joita lapsille on kerrottu (linkki aukeaa Siidan Staalon ja maahisten maa -sivustolle)