Arjen turvallisuuden toimintamallit

VASA esiselvityshankkeessa (5-12 / 2022) kartoitettiin nuorten hyvinvoinnin edistämisen, syrjäytymisen ehkäisyn (Ankkuri, Hoito syytteen sijaan Hss) ja vakavan parisuhdeväkivallan (MARAK) valtakunnallisten toimintamallien tunnettavuutta ja käyttöä Lapin maakunnan alueella. Selvityksen perusteella on:

  • tarve laajentaa valtakunnallisten toimintamallien käyttöä Lapin hyvinvointialueella
  • toteuttaa kunnissa Lapin arjen turvan toimintamallia varhaisen tunnistamisen ja ennaltaehkäisevän työn tukena

Arjen turvan toimintamallien kehittämisen tavoitteena on konseptoinnin avulla yhdistää kansalliset viranomaismallit (Ankkuri, Hss ja MARAK) ja Lapin arjen turvan toimintamalli. Toiminnan tavoitteena on tunnistaa kaikki alueelliset resurssit syrjäytymisen ennalta ehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen työn tueksi (mm. kunta, järjestö, seurakunta, oppilaitokset ja viranomaiset). Kehittämisessä vahvistetaan ja tuetaan yhteistyörakenteiden muodostumista sekä saavutettavuutta Lapin hyvinvointialueella. Yhdyspintatyössä korostuvat osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä verkostotyö.

Kehittämistoiminnan yhteydessä on noussut tarve osaamisen lisäämiselle hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden edistämiseksi monitoimijaisissa verkostoissa. Osaamisen kehittämisen teemat liittyvät tiedolla johtamiseen, palvelumuotoiluun, osallisuuteen ja yhteisövaikuttavuuteen, ennakointiin sekä verkostoiden johtamiseen ja toimimiseen. 

Verkostoyhteistyön periaatteetKuvitus: Digi- ja mainostoimisto Höyry

VASA2 Arjen turvan toimintamallien kehittämistyö

Kansalliset mallit Ankkuri ja Hss pyrkii tukemaan haastavassa tilanteessa olevaa nuorta. Ankkurityön kiinnostus on ollut merkittävää ja kehittämistä on pyritty tekemään palvelualuekohtaisesti. Ankkuri Lappi Itäinen tiimi on saatu käyntiin Itäsellä palvelualueella viiden kunnan, Laphan ja poliisin yhteistyönä. Rovaniemen Ankkuritiimiä on vahvistettu saattamalla yhteen Rovaniemen olemassa oleva tiimi, Pello, Posio ja Ranua. Tiimi tulee toimimaan Kaakkoisena tiiminä. Parhaillaan käydään keskustelua Inari-Utsjoen kanssa mahdollisesta yhteisestä Ylä-Lapin Ankkuritiimistä ja Lounaisen palvelualueen osalta pohjakartoitus on käynnissä. Alueiden kanssa pyritään Ankkurityön käynnistymiseen vuoden 2024 aikana.

Hoito syytteen sijaa (HSS) toimintamallia kehitetään yhteistyössä VASA2 Mieri tiimin riippuvuuspalveluiden kehittämisen kanssa. Tavoitteena on saada Lapin alueelle yksi yhteinen toimintatapa, kun poliisi ohjaa nuoren hoitoon sakkorangaistuksen sijaan. Mallin käytettävyyden ja tunnettuuden lisääminen on oleellinen osa ohjautuvuutta.

Hanke tukee ja vahvistaa MARAK toiminnan käytettävyyttä kehittämällä etäpalveluiden käyttöä. Myös ohjautuvuutta on sujuvoitettava, jotta ammattilaisten mahdollisuus asiakasohjaukseen helpottuu. Lähisuhdeväkivallan tunnistamista ja puheeksiottoa sekä MARAK ohjausta pyritään vahvistamaan Avainhenkilömallin koulutuksen kautta, hankkeen osallistuttua THL:n, Laphan ja Ensi- ja turvakodin yhteiseen pilottiin.

MARAK, Hoito syytteen sijaan ja Ankkuri toimintamallien kuvauksetKuvitus: Digi- ja mainostoimisto Höyry

Lue lisää valtakunnallisista toimintamalleista: Ankkuri, HSS ja MARAK (pdf, aukeaa uuteen välilehteen Sharepoint-alustalle)

Lisätietoa Arjen turvan toiminnoista

Tiina Hyötylä, VASA 2 -hanke / Poske
Tiina.hyotyla[at]poske.fi
Puh. 040 756 4558

Piia Mikkonen, Lapin Amk
Piia.mikkonen[at]lapinamk.fi
Puh. 040 611 7493