Nuorten ohjattu omahoito (NOOH) –koulutus
Haku on avoinna ja päättyy: 15.8.2025
Nuorten ohjattu omahoito on 1. portaan lyhytkestoinen, 1–5 kontaktikerran interventio nuorten yleisiin mielenterveyden häiriöihin, elämän pulmatilanteisiin ja mielen hyvinvointiin. Ohjattu omahoito on tarkoitettu toteutettavaksi sellaisissa perustason yksiköissä, joissa nuori hakeutuu tuen ja avun piiriin. Lapin hyvinvointialueella koulutus suunnataan terveydenhoitajille, kuraattoreille ja perhetyöntekijöille. Koulutus on maksuton ja kestää n. kolme kuukautta.
Ohjattu omahoito sopii erityisesti 12-18 vuotiaille nuorille, joilla on ahdistus- tai masennusoireilua, tavanomaisia elämän haasteita tai toive muutoksesta jonkun ongelma-alueen suhteen. Ohjattu omahoito soveltuu erityisesti lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin, mutta myös vaikeammissa oirekuvissa ohjattu omahoito on hyvä aloitus hoidolle silloin kun muuta ei ole vielä saatavilla. Ohjattu omahoito voidaan toteuttaa ensisijaisena interventiona, yhdistettynä muihin tukitoimiin tai nuoren odottaessa kontaktia muualle. Työskentelyä voi tarvittaessa pidentää ja ohjauskäyntien ja itsenäisen työskentelyn määrää säätää joustavasti nuoren toimintakyvystä ja itsenäisen työskentelyn määrästä riippuen. Nuorten ohjattu omahoito tulisi aloittaa viiveettä tuen tarpeen havaitsemisesta. Interventiossa yhdistyvät ammattilaisen tuki ja nuoren itsenäinen työskentely Nuorten omahoito-ohjelmat -sivustolla. Suositeltavaa on myös ottaa vanhempi (tai muu läheinen aikuinen) mukaan työskentelyyn , jotta myös heidän ymmärryksensä nuoren oireilusta lisääntyy ja jotta he voivat tukea nuorta.
Koulutus käynnistyy 11.9.2025 klo 9-10 koulutusstartilla, jossa käydään läpi koulutuksen pääsisältöjä. Koulutusstartin jälkeen koulutuksessa oleva aloittaa verkkopohjaisen teorian opiskelun itsenäisesti työn ohessa. Verkkokoulutus sisältää perehtymisen ohjatun omahoidon prosessiin ja käyntikohtaisiin tavoitteisiin sekä tutustumisen ahdistuksen, masennuksen ja unettomuuden omahoito-ohjelmien harjoitteisiin. Lisäksi verkkokoulutus tarjoaa tietoa huoltajien työskentelyyn osallistamisen tärkeydestä ja vinkkejä intervention käytännön toteutukseen.
Koulutus muodostuu: verkko-opiskelusta (n. 8 h), joka tulee suorittaa ennen ensimmäistä ohjausta. Koulutuksen aikana tehdään kaksi koulutusohjausta (vähintään 2-3 tapaamista /ohjaus), joista täytetään päiväkirjaa. Koulutukseen sisältyy myös 2 x 1,5 h etäyhteydellä tapahtuvaa pienryhmän tukitapaamista, alkavat vkolla 41. Tukitapaamisilla teorian yhdistämistä käytäntöön tuetaan. Jonkin ohjatun omahoidon koulutuksen käytyäsi, voit toteuttaa ohjattuja omahoitoja myös muiden ikäryhmien kanssa.
Koulutus toteutetaan osana VASA2-hanketta yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen ja Terapiat etulinjaan –hankkeen kanssa. Koulutukseen valituille ja heidän esihenkilöilleen ilmoitetaan koulutuspaikasta sähköpostitse.
Hae koulutukseen tästä linkistä.
Lisätietoja:
Maria Ikäheimo, lasten ja nuorten terapiakoordinaattori maria.ikaheimo@lapha.fi