Lasten ohjattu omahoito (LOOH) –koulutus
Haku on avoinna ja päättyy: 15.8.2025
Lasten ohjattu omahoito sijoittuu porrastetussa hoitomallissa 1.portaalle ja se on suunnattu perustason palveluihin, joissa tuetaan ja edistetään lasten mielenterveyttä sekä perheiden hyvinvointia ja jossa kynnys avunsaamiseen on matala. Lapin hyvinvointialueella koulutus suunnataan terveydenhoitajille, kuraattoreille, ja perhetyöntekijöille. Koulutus on maksuton ja kestää n. kolme kuukautta.
Lasten ohjattu omahoito on 6–12-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu 1–5 käyntikerran työskentelymalli. Ohjatussa omahoidossa yhdistyvät vanhemman itsenäinen työskentely materiaalien parissa sekä ammattilaisen tuki ja ohjaus. Lasten ohjattu omahoito on tarkoitettu lieviin oireisiin, jotka voivat liittyä esimerkiksi käytöksen haasteisiin, neuropsykiatrisiin piirteisiin tai ahdistuneisuuteen. Lisäksi sen voi toteuttaa myös silloin, kun perhe jonottaa pääsyä tarkempiin tukitoimiin tai odottaa pidemmän intervention aloittamista.
Ohjatun omahoidon yhteistyö painottuu ammattilaisen ja vanhemman väliseen tavoitteelliseen ohjaustyöskentelyyn. Lapsen huomiointi aktiivisena toimijana on tärkeä osa ohjatun omahoidon ohjausta. Ohjatussa omahoidossa pyritään vahvistamaan vanhemman tai huoltajan mentalisaatiokykyä suhteessa lapseen, vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta sekä vanhemman kokemusta omasta toimijuudestaan vanhempana. Tämä voi näkyä esimerkiksi vanhemman lujittuneena luottamuksena omaan vanhemmuuteen tai astetta myönteisemmäksi muuttuneena perheen sisäisenä ilmapiirinä. Tavoitteena on myös lisätä vanhemman ymmärrystä lapsen oireista sekä siitä, miten ne näyttäytyvät lapsen käytöksessä.
Koulutus käynnistyy 4.9.2025 klo 8.30-10 koulutusstartilla, jossa käydään läpi koulutuksen pääsisältöjä. Koulutusstartin jälkeen koulutuksessa oleva aloittaa verkkopohjaisen teorian opiskelun itsenäisesti työn ohessa. Verkkokoulutus sisältää perehtymisen ohjatun omahoidon prosessiin ja käyntikohtaisiin tavoitteisiin.
Koulutus muodostuu: verkko-opiskelusta (8-12 h), joka tulee suorittaa ennen ensimmäistä ohjausta. Koulutuksen aikana tehdään kaksi koulutusohjausta (vähintään 2-3 tapaamista /ohjaus), joista täytetään päiväkirjaa. Koulutukseen sisältyy myös 2 x 1,5 h etäyhteydellä tapahtuvaa pienryhmän tukitapaamista, alkavat vkolla 41. Tukitapaamisilla teorian yhdistämistä käytäntöön tuetaan. Jonkin ohjatun omahoidon koulutuksen käytyäsi, voit toteuttaa ohjattuja omahoitoja myös muiden ikäryhmien kanssa.
Koulutus toteutetaan osana VASA2-hanketta yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen ja Terapiat etulinjaan –hankkeen kanssa. Koulutukseen valituille ja heidän esihenkilöilleen ilmoitetaan koulutuspaikasta sähköpostitse.
Hae koulutukseen tästä linkistä.
Lisätietoja:
Maria Ikäheimo
Lasten ja nuorten terapiakoordinaattori
maria.ikaheimo@lapha.fi