Lokakuussa kampanjoidaan asunnottomuuden puolesta! - ekollega
Lokakuussa kampanjoidaan asunnottomuuden puolesta!
Sosiaalipalvelujen työntekijä, oletko tehnyt työssäsi havaintoja asunnottomuudesta tai asumiseen liittyvistä haasteita? Raportoi lokakuun aikana työssäsi tekemäsi havainnot täyttämällä sosiaalisen raportoinnin lomake.
Asunnottomien yötä vietettiin jälleen YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.2024.
Raportoi asunnottomuudesta tai asumisen ilmiöistä
Sosiaalipalvelujen työntekijä, raportoi lokakuun aikana, yksin tai yhdessä tiimisi kanssa, työssäsi tekemäsi havainnot:
- Asunnottomuudesta tai
- Asumiseen liittyvistä ajankohtaisista, yhteiskunnallisista ilmiöistä.
- Voit esittää myös ratkaisuehdotuksesi.
Raportoimalla voit auttaa kehittämään Lapin alueen asunnottomuuteen liittyvää työtä.
Täytä sosiaalisen raportoinnin lomake tästä.
Asunnottomuus on merkittävä sosiaalinen ongelma myös Lapissa. Lapin alueella asunnottomuuteen voivat vaikuttaa esimerkiksi seuraavat tekijät:
• Syrjäseutujen ja keskusten välinen epätasapaino: Lapissa monilla pienillä paikkakunnilla on vain vähän vuokra-asuntotarjontaa.
• Asumisen kalleus ja kausivaihtelut: Lapissa matkailu ja sesonkiluonteinen työ voivat vaikuttaa asuntomarkkinoihin, jonka vuoksi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja voi olla vaikea löytää.
• Piiloasunnottomuus: Ihmiset saattavat asua tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona.
• Soveltuvien palvelujen ja tuen riittämättömyys: Asunnottomuuden taustalla voi olla päihderiippuvuutta tai mielenterveyden häiriöitä, joihin voi olla vaikea saada apua ja jotka vaikeuttavat yhdessä taloudellisten haasteiden kanssa asunnon saantia.
Lapin asunnottomuuden hoito vaatii paikallisten olosuhteiden huomioimista. Hyvinvointialueen ja kuntien välinen yhteistyö, ennaltaehkäisevät toimet sekä tuetut asumisratkaisut ovat keskeisiä tekijöitä asunnottomuuden ratkaisemisessa.
Mitkä ovat sinun havaintosi asunnottomuuteen liittyvistä tekijöistä?
Lisätietoa sosiaalisesta raportoinnista
Sosiaalinen raportointi on yksi rakenteellisen sosiaalityön väline, jonka avulla tuotetaan tietoa ajankohtaisista sosiaalisista ilmiöistä sekä niiden vaikutuksista sosiaalityön asiakkaiden elämään ja hyvinvointiin. Sosiaalinen raportointi tuottaa tietoa erityisesti asiakasnäkökulmasta, eli siitä, millaisia vaikutuksia havaituilla ilmiöillä tai asioilla on asiakkaiden arkeen ja hyvinvointiin. Sosiaalisella raportoinnilla kerättyä tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi sote-palveluiden johtamisessa, palveluiden järjestämisessä ja kehittämisessä.
Lapissa sosiaalista raportointia on kehitetty vuodesta 2020 alkaen osana Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (POSKE) koordinoimia hankkeita. Tällä hetkellä Sosiaalihuollon tiedolla johtamisen projekti jatkaa sosiaalisen raportoinnin kehittämistä Lapin hyvinvointialueella. Tavoitteena on vahvistaa ja vakiinnuttaa sosiaalisen raportoinnin käyttöä. Sosiaalihuollon tiedolla johtaminen - ekollega - Virtu
Lapin hyvinvointialueen sosiaalisen raportoinnin lomakkeen ja lisätietoa sosiaalisesta raportoinnista löytyy eKollegan Sosiaalisen raportoinnin sivulta.
Sosiaalisen raportoinnin puolivuosikooste on julkaistu
Kooste Lapin hyvinvointialueen alkuvuoden, tammi-kesäkuun 2024 sosiaalisesta raportoinnista on julkaistu. Sosiaalinen raportointi nostaa esiin muun muassa lapsen tasapainoisen kehityksen ja hyvinvoinnin tukemiseen sekä asumiseen ja asunnottomuuteen liittyviä teemoja. Lisäksi sosiaalisessa raportoinnissa nousee esiin erityisesti palvelujen saatavuuteen ja järjestämiseen koskevia haasteita. Alkuvuoden 2024 Sosiaalisen raportoinnin puolivuosikoosteeseen voi tutustua tästä.
Tekstissä ja kuvan luomisessa on hyödynnetty tekoälyä ChatGPT:tä.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntijat:
Tuija Holm