Digitaalisten palveluiden kehittäminen - ekollega
Digitaalisten palveluiden kehittäminen
Vahva sote Lapin hyvinvointialueella -hankkeeseen sisältyy keskeisesti digitaalisesti toteutettujen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen. Hankkeessa juurrutettaviin ja levitettäviin digitaalisiin palveluihin kuuluvat Virtu.fi-portaaliin kootut yksittäispalvelut, Omaolo-terveyspalvelu sekä osin myös ammattilaisille suunnattu Terveyskylä.fi-palvelu.
Virtu.fi -palveluportaali kokoaa kollektiivisesti yhteen useita erilaisia digitaalisia palveluita, joita voidaan ottaa tarpeen mukaan käyttöön kunnissa. Virtun palveluita ovat esimerkiksi yhteydenottokanavat ja chatit, Pyydä apua -nappi, tiedonvälitys esimerkiksi lomakkeiden muodossa sekä etätapaamiset eri palveluissa.
Omaolo-terveyspalvelun käyttöönotto on käynnistetty vaiheittain vuoden 2021 aikana ja vuonna 2022 käyttöönotot jatkuvat Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana. VASA-hankkeessa tavoitteena on Omaolon osalta saada palvelut laajempaan käyttöön Lapin alueella. Käyttöönotto ei ole vakinaistunut Lapin alueella, minkä lisäksi palvelu on sovitettava yhteen muiden käytössä olevien sähköisten asiointikanavien kanssa.
Yliopistosairaanhoitopiirien tuottama Terveyskylä-palvelu tarjoaa helppokäyttöisiä ja monikanavaisia ratkaisuja perinteistä hoitoa täydentäviin palveluihin. Terveyskylän palvelut sopivat parhaiten elintapojen, elämänlaadun ja pitkäaikaissairauksien seurantaan. Terveyskylä sisältää useita erilaisia digitaalisia omahoitotyökaluja, sekä esimerkiksi etävastaanottoja ja chatteja. Lisäksi ammattilaisille suunnattu TerveyskyläPRO-palveluosio sisältää ammattilaisten osaamisen täydentämiseen tarkoitettuja välineitä. Osa Terveyskylän palveluista, kuten itsehoito- ja omahoito-ohjelmia sekä neuvontapalveluita suunnitellaan kytkettäväksi myös Virtu.fi -portaaliin.
Omaolon levittämisestä ja juurruttamisesta hankkeessa vastaa Omaolo-suunnittelija Tanja Gullsten. Posken puolelta palveluiden parissa työskentelevät myös asiantuntijat Marjo Häyry, Linda Jaako, Johanna Karjalainen, Anna Olsen ja Katriina Virta. Lisäksi hankkeen parissa Terveyskylän osuudessa työskentelee Lapin sairaanhoitopiirin työntekijänä Ari Hiltunen.