Päihdesosiaalityön webinaarissa keskusteltiin palvelujen saavutettavuudesta - eKollega
Päihdesosiaalityön webinaarissa keskusteltiin palvelujen saavutettavuudesta
VASA 2 -hanke järjesti yhteistyössä Lapin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen kanssa 28.11.2024 päihdesosiaalityön webinaarin, joka oli suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Tapahtuma keräsi linjoille yhteensä 82 osallistujaa.
Webinaarin teemana oli päihdepalvelujen saavutettavuus eri näkökulmista. Puhujat tarkastelivat aihetta tutkimustulosten, kokemusten ja käytännön esimerkkien pohjalta.
Palvelujen saavutettavuuden oikeudelliset näkökulmat
Webinaarin avasi Itä-Suomen yliopiston sosiaalioikeuden yliopistonlehtori Heidi Vanjusov. Hän käsitteli päihdepalvelujen saavutettavuutta erityisesti oikeudellisesta näkökulmasta.
Vanjusov taustoitti, kuinka lainsäädännön uudistukset ovat tuoneet mukanaan uudet termit, kuten päihde- ja riippuvuustyö sekä päihde- ja riippuvuushoito. Hänen mukaansa saavutettavuuden suurimmat haasteet eivät liity niinkään palvelujen saatavuuteen, vaan siihen, miten ne ovat asiakkaiden tavoitettavissa.
Vanjusov jakoi saavutettavuuden haasteet viiteen osa-alueeseen:
-
Institutionaaliset haasteet: Palvelujen sisäinen tiedonkulku ja asiakkaan ohjaaminen oikeiden palvelujen pariin.
-
Informatiiviset haasteet: Puutteellinen tiedotus saatavilla olevista palveluista.
-
Taloudelliset haasteet: Asiakkaiden rajalliset taloudelliset resurssit.
-
Fyysiset haasteet: Pitkät välimatkat ja hankalat kulkuyhteydet.
-
Kokemukselliset haasteet: Stigma ja asiakkaiden tuntemukset palveluihin hakeutumisesta.
Monipaikkaisuus päihdetyössä
Tampereen yliopiston tutkijatohtori ja yliopistonlehtori Johanna Ranta jatkoi webinaaria esittelemällä monipaikkaisen sosiaalityön mahdollisuuksia päihdetyössä.
Rannan mukaan monipaikkainen työ lisää palvelujärjestelmän saavutettavuutta, koska asiakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa kohtaamispaikan valintaan. Huomioitavaa on se, että paikat merkitsevät eri asioita eri ihmisille. Hän nosti esiin useita kohtaamispaikkoja, kuten:
-
Toimistot
-
Päiväkeskukset
-
Asiakkaan koti
-
Julkiset tilat (sisä- ja ulkotilat)
-
Verkko
Ranta korosti, että kohtaamispaikalla on merkitystä, mutta yksi paikka ei ole välttämättä toista parempi. Monipaikkainen työ voi viedä enemmän aikaa, mutta se voi toisaalta estää tapaamisten peruuntumisia ja vaikeuksia tavoittaa asiakkaita.
Haavoittuvat perhesuhteet ja sosiaalityön rajapinnat
Lapin yliopiston sosiaalityön professori Sanna Hautala käsitteli esityksessään päihteiden ongelmakäytön vaikutuksia perhesuhteisiin sekä lastensuojelun ja aikuissosiaalityön rajapintaa.
Hautala tarkasteli kahden vanhemman suhdetta lapsiinsa haavoittuvuuden ja sitä suojaavien tekijöiden näkökulmista. Hän korosti, kuinka yhteiskunnalla on merkittävä rooli sekä haavoittuvuuden tuottajana että suojelijana. Kertomukset elämästä huumekuvioissa kuvastivat haavoittuvuuden monimuotoisuutta.
Positiivista palautetta ja jatkoa toiveissa
Webinaari sai osallistujilta kiitosta monipuolisesta sisällöstään ja asiantuntevista puhujistaan. Osallistujat pitivät aiheita ajankohtaisina ja näkökulmia avartavina. Erityisesti arvostettiin päihdesosiaalityön käsittelyä, sillä päihdetyön keskustelu painottuu usein terveydenhuoltoon.
Palautteissa toivottiin lisää vastaavia tilaisuuksia. Webinaaria ei tallennettu, mutta sen materiaalit tulevat saataville eKollega.fi-sivustolle. Uutisoimme erikseen, kun materiaalit ovat ladattavissa.
Lisätietoja:
Jonna Lindholm, erityisasiantuntija, VASA 2-hanke, jonna.lindholm@poske.fi
Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration Eu rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.