Lappilaiset ovat löytäneet matalan kynnyksen videotarinat! - Tarina-auttamisessa 50 000 avunhakijaa tavoitettu! - ekollega
Lappilaiset ovat löytäneet matalan kynnyksen videotarinat! - Tarina-auttamisessa 50 000 avunhakijaa tavoitettu!
Lappilaiset ovat löytäneet matalan kynnyksen videotarinat! - Tarina-auttamisessa 50 000 avunhakijaa tavoitettu!
Tarina-auttamisen pilotti on ollut käynnissä Lapissa kesäkuusta 2023 ja verkkopalvelun kävijämäärä on nyt syyskuussa saavuttanut 50 000 avunhakijaa.
Avunhakija tarkoittaa henkilöä, joka katselee videoita tai juttelee chatissa. Tarina-auttamisen verkkopalvelu on matalan kynnyksen tukimuoto nuorille, nuorille, aikuisille ja lapsiperheiden vanhemmille. Videotarinat tulevat vastaan digiarjessa, jolloin avunhakijan ei tarvitse erikseen hakeutua avun äärelle. Videot tarjoavat tietoa, tukea, konkreettisia keinoja arkeen sekä vertaistukea erilaisten teemojen äärellä. Videoiden tavoitteena on tukea avun piirin ohjautumista ja kykyä ottaa apua vastaan. Verkkopalvelussa on kattavasti videoita, joita myös ammattilaiset voivat hyödyntää asiakastyössään.
VASA 2 – Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen tarina-auttamiseen pilottiin kuuluvan nuorille ja nuorille aikuisille suunnatun Normaali.fi-sivustolla (linkki avautuu uuteen välilehteen) avunhakijoiden määrä Lapissa oli syyskuussa 1380. Enjaksa.fi-sivuston kautta haettiin apua elokuussa 2170 kertaa. Enjaksa.fi-sivuston verkkopalvelu on ensisijaisesti tarkoitettu lapsiperheiden vanhempien ja muiden aikuisten avuksi. Enjaksa.fi sivustolla tehtiin huolikartoituksiakin syyskuun aikana yli 200 kertaa, mikä on vuoden 2024 aikana eniten. Syyskuussa lappilaiset hakivat apua tarina-auttamisesta yhteensä 3550 kertaa mikä on huikea määrä. Mielenterveysteemat aktivoivat etsimään apua ja videomuotoinen psykoedukaatio toimii siihen mainiosti.
Osana tarina-auttamisen pilottia saamme VASA 2 -hankkeessa dataa tulosyistä Enjaksa.fi-sivustolle. Osa tulosyistä suodattuu pois yksityisyyden suojelemiseksi. Datan hankkeelle toimittava Zoturi Oy on vuoden 2024 alusta kategorisoinut tulosyyt ChatGPT:n avulla, joten tässäkin katsauksessa hyödynnämme edellisvuoden katsauksista poiketen tekoälyn luomia kategorioita. Tällä tavoin voidaan huomioida paremmin myös vähemmän yleiset tulosyyt – edellisvuoden katsauksissa mukana olivat vain vähintään kahdesti haetut syyt.
Tekoälyn luomissa Top 10 -tulosyykategorioissa näkyvät teemoina syyskuun osalta
• ADHD ja autismin kirjoon liittyvät teemat
• mielenterveyden haasteet ja hoito
• eroon liittyvät kysymykset ja parisuhde
• vauvan uni ja itku sekä lapsen käytös
• uneen liittyvät kysymykset
Alla olevissa grafiikoissa on tarkasteltavana kymmenen yleisintä kategoriaa osuuksien sekä määrän perusteella esitettynä.
Kuva 1: Tulosyiden Top 10 -kategorioiden osuudet (n=511) syyskuu
Kuva 2: ChatGPT:n luomat Top 10 -kategoriat tarkasteltuna tulosyiden määrän perusteella, syyskuu
Lokakuun ajankohtaiset teemat palvelussa ovat nuorten Normaali.fi-sivustolla masennus (linkki aukeaa uuteen välilehteen) ja lapsiperheiden vanhempien Enjaksa.fi-sivustolla nepsy (linkki aukeaa uuteen välilehteen). Teemoihin voit tutustua klikkaamalla niiden nimiä. Voit hyödyntää sivustojen oma-apuvideoita asiakastyössäsi osana asiakastapaamisia tai kertomalla palvelusta ja ohjaamalla asiakkaita oma-apuvideoiden äärelle.
Lisätietoja
Miia Välimaa
Erityisasiantuntija, opiskeluhuollon kehittäminen
miia.valimaa@poske.fi
Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration EU rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.