Sosiaali- ja terveyskeskus - ekollega
Sosiaali- ja terveyskeskuksen kehittämisen tulokset
Sivun sisältö
(klikkaa linkkiä siirtyäksesi alaotsikkoon)
Asiakaslähtöinen hoitosuunnitelma
Hoidon jatkuvuuden parantamisessa keskeinen elementti avovastaanotolla on asiakaslähtöinen terveys- ja hoitosuunnitelma, jonka käyttöönottoa edistetään pitkäaikaissairauksia sairastavilla ja korkeassa riskissä olevilla asiakkailla. Ammattilainen tukee asiakasta suunnitelman teossa ja auttaa määrittämään yksilölliset hoidon tarpeet, tavoitteet ja keinot. Omahoitaja tukee asiakasta suunnitelman toteutuksessa tiheillä kontakteilla. Asiakas voi jatkossa olla yhteydessä suoraan omahoitajaan kaikissa terveysasioissaan.
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).
Lapin hyvinvointialueen perusterveydenhuollon kirjaamisen ja tilastoinnin opas
Klikkaa kuvasta oppaaseen uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf). Siirry saavutettavaan Word-tiedostoon tästä linkistä: saavutettava kirjaamisen opas (aukeaa uuteen välilehteen Sharepointissa).
Fysioterapian esitietolomake ja kuntoutuksen tavoitelomake
Aikuisten mielialahäiriöiden palveluketju
Lapin sairaanhoitopiirin alueelle laadittiin aikuisten mielialahäiriöiden palveluketju monialaisessa yhteistyössä. Palveluketjutyöhön osallistuivat perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, Kela, järjestöt sekä kehittäjäasiakkaat.
Psykososiaalisten menetelmien käsikirja
Psykososiaalisten menetelmien käsikirjassa esitellään lyhyesti Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kautta Lapissa edistettyjä psykososiaalisia menetelmiä ja niiden koulutusprosesseja. Lisäksi käsikirjassa esitellään asiakkaan kokonaistilanteen ja mielialan arviointia tukevaa Terapianavigaattoria. Käsikirja on tarkoitettu ensisijaisesti psykososiaalisia menetelmiä työssään käyttävien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja heidän esihenkilöidensä käyttöön.
Klikkaa kuvasta käsikirjaan uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).
Ohjautuminen Linity-työntekijälle
Itsemurhien ehkäisy -hanke (ITRO) toteutettiin yhdessä Mieli ry:n kanssa. Itsemurhien puheeksiotto- ja turvasuunnitelmien käyttöönottoon koulutettiin kevään aikana 37 työryhmää, yli 1000 työntekijää. Linity-työntekijöitä koulutettiin viisi kakkoisen Lapin palvelualueelle. Laadittiin mallinnus "Ohjautuminen Linity-työntekijälle Lapissa", esite asiakkaille ja ohjeistus työntekijöille sekä Linity-palautekysely asiakkaille. Saamen kolmelle kielelle käännettiin "Itsemurhista on turvallista puhua" -esitteitä 6500 kappaletta.
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).
Ohjautuminen IPC-N-työntekijälle
Nuorten IPC on lyhytinterventio, joka on tarkoitettu 12–18-vuotiaiden nuorten masennusoireilun ehkäisyyn ja hoitoon. Se sopii lievän ja keskivaikean masennuksen hoitoon. Nuori oppii tunnistamaan masennuksen oireita sekä käsittelemään muutosten ja ihmissuhteiden yhteyttä niihin. Menetelmää voidaan käyttää koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluissa sekä perusterveydenhuollossa.
Sosiaalihuollon tarpeen tunnistamisen työkalu
Tulevaisuuden sote-keskus Lapissa -hankkeen sosiaalipalveluiden asiantuntijat julkaisivat 26.1.2023 sosiaalihuollon tarpeen tunnistamisen työkalun, joka tukee terveydenhuollon ja muiden yhteistyöalojen ammattilaisia tunnistamaan tilanteita, joissa tulisi ottaa yhteyttä sosiaalityöhön. Voit nyt ladata työkalun itsellesi ja hyödyntää hankkeen osaamista myös omassa työssäsi.
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).
Lapsen sosiaalihuollon tai suojelun tarpeen tunnistamisen työkalu
Sosiaalihuollon tarpeen tunnistamisen herätteitä vastaava työkalu niille ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään lapsia, nuoria ja perheitä. Työkalua voi hyödyntää omassa työssä lapsen tai perheen elämäntilanteen arviointiin sekä sen selvittämiseen, onko tarvetta olla yhteydessä sosiaalipalveluihin.
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).
Palvelutarpeen arvioinnin valmennuskokonaisuus
Syksyllä 2023 toteutettiin valmennuskokonaisuus Lapin alueen aikuis- ja perhesosiaalityön palveluihin. Valmennuksessa jäsennettiin palvelutarpeen arviointia, vahvistettiin erityistä tukea tarvitsevan henkilön tunnistamista sekä omatyöntekijyyden määrittelyä.
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).
Aikuissosiaalityön käsikirja
Rakenteellinen sosiaalityö Lapissa- ja Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeissa kehitetty Aikuissosiaalityön käsikirja on julkaistu osana Posken julkaisusarjaa. Käsikirjan yhtenä lähtökohtana on ollut tutustuttaa sosiaalialan ammattilaiset paremmin työtä määrittävään lainsäädäntöön, ja sähköiseen versioon onkin lisätty linkitykset kaikkiin julkaisussa käsiteltäviin lakipykäliin.
Klikkaa kuvasta käsikirjan sähköiseen versioon uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf) tai lataa käsikirja Posken julkaisusarjan sivulta.
Aamupaloja sosiaalityöstä -webinaarisarja
Siirry webinaarisarjan soittolistalle tästä linkistä: Aamupalat kevät 2023 (aukeaa uuteen välilehteen).
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).
Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli
Sosiaalisen kuntoutuksen osalta on vuonna 2022 toteutuneen Rovaniemen kaupungin sosiaalisen kuntoutuksen pilotin kokemusten pohjalta rakennettu yhteinen sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli Lapin hyvinvointialueelle.
Klikkaa kuvasta toimintamalliin uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).
Autettavan asiakkaan suunhoito -webinaari
Maksuttoman ehkäisyn prosessikuvaus
Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa kehittäjäverkostojen yhteistyönä on laadittu maksuttoman ehkäisyn toimintamalli sisältäen eri käyntityyppien sisältöjen kuvauksen, kirjaamisen ja tilastoinnin mallit sekä ja yhtenäinen ehkäisyvalmistelistan.
Ajanvaraukseton nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapiste
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf). Lue lisää nuorten seksuaali- ja neuvontapisteestä Innokylästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Malli 8.-luokkalaisten tutustumiskäynneistä ehkäisyneuvolaan
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf). Lue lisää 8.-luokkalaisten tutustumiskäynneistä Innokylästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Neuvokas perhe -menetelmän monialaisen käytön pilotointi osana Lapin perhekeskuskehittämistä
Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf). Lue lisää Neuvokas perhe -pilotoinnista Innokylästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).