null Psykososiaalisten menetelmien kehittäminen mielenterveys ja riippuvuus palveluissa

Psykososiaalisten menetelmien kehittäminen mielenterveys ja riippuvuus palveluissa

Lapin hyvinvointialueen mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon vastuualueella kehitetään psykososiaalisten menetelmien porrasteista hoitomallia. Tämän tarkoitus on tukea ammattilaista potilaan viiveettömässä hoitoon pääsyssä ja jatkohoitoon ohjautumisessa, sekä vaikuttavien matalankynnyksen menetelmien käytössä osana potilastyötä. Kaikkien etu on, että lyhyet hoidot kohdentuvat niille joille ne riittävät ja pidemmät hoitokontaktit niitä tarvitseville. Tämän arvioinnin tukena toimii Terapianavigaattori -sovellus ja ammattilaisen kanssa käyty keskustelu vastaanotolla.

VASA2 – hankkeessa työskentelevät terapiakoordinaattorit tukevat psykososiaalisten menetelmien hoidon portaiden jäsentämistä, kouluttavat psykososiaalisia menetelmiä ja tekevät aktiivista käyttöönotto- ja juurruttamistyötä. Olemme kevään aikana tukeneet ammattilaisia matalan kynnyksen interventioiden käyttöönotossa alueellisissa perustason mielenterveys ja riippuvuuspalveluissa. Työtä tukemassa on ollut Terapiat etulinjaan-toimintamallin asiantuntija. Yhteinen tavoitteemme on ollut vahvistaa hoidossa ohjattujen omahoitojen käyttöönottoa sekä potilaiden ohjaamista nettiterapioihin. Matalan kynnyksen hoitojen katsotaan riittävän noin puolelle apua hakevista.

Omahoito-ohjelmat löytyvät https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito  -sivustolta, joka on HUSin tarjoamaa luotettavaa tietoa sisältävä verkkosivu mielen hyvinvointiin. Omahoito-ohjelmat ovat asiantuntijoiden luomia kokonaisuuksia, joiden avulla saa tukea oireisiin, elämäntilanteisiin ja mielen hyvinvointiin. Ne perustuvat hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin ja sisältävät tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa. Omahoitojen  pariin voi kuka tahansa hakeutua anonyymisti sivuston kautta. Ohjatussa omahoidossa vastaavasti koulutettu ammattilainen tukee ja ohjaa aktiivisesti omahoito harjoitusten tekemisessä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana ammattilainen tapaa potilasta yleensä 1-3 kertaa.

Nettiterapia on HUS:in tarjoamaa terapeutin tukemaa digitaalista hoitoa. Nettiterapiassa terapeutti seuraa potilaan etenemistä ja vastaa hänen kysymyksiinsä viestitellen koko nettiterapian ajan. Terapia kohdentuu tiettyyn haasteeseen, kuten masennukseen, unettomuuteen tai johonkin ahdistuneisuushäiriöön. Nettiterapiaan pääsee lääkärin lähetteellä. Kuka tahansa lääkäri voi lähetteen tehdä. Nettiterapiat ovat tehokkaita matalan kynnyksen hoitoja lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden haasteisiin. Lisätietoa nettiterapioista saat osoitteesta: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/nettiterapiat

Lisätietoa porrasteisen hoitomallin kehittämisestä löytyy: https://terapiatetulinjaan.fi/ 

 

Lisätietoja 

Sanna Viiri 

Aikuisten terapiakoordinaattori

sanna.viiri@lapha.fi