null Kotihoidon työntekijöille hands on -työpajat suun hoidosta - vaikuttavaa valmennusta!

Kotihoidon työntekijöille hands on -työpajat suun hoidosta - vaikuttavaa valmennusta!

        ”Huomenna varmasti moni kiinnittää asiakkaiden suun hoitoon enemmän huomiota.”

Miksi tämmöinen valmennus? Aro (2022) ja Tuuliainen (2023) väitöskirjatutkimusten tulosten johdosta ja ansiosta tuotettiin tämä tärkeä ja ajankohtainen autettavan asiakkaan suun hoito valmennuskokonaisuus.

Valmennuskokonaisuuden tavoite oli lisätä tietoisuutta ja taitoa suun ja hampaiden hoidon tärkeydestä ja hoitamattomuuden vaikutuksista. Lisäksi tavoite oli kehittää ja edistää kotihoidon ja autettavien asiakkaiden suun hoidon tuen tarpeen tunnistamista. Nämä tavoitteet saavutettiin kolmen webinaarin ja kahden hands on –työpajan kohdalla.

Webinaareilla tavoitettiin 123 Lapin hyvinvointialueen työntekijää. Webinaareihin osallistuneet työntekijät olivat laajasti ympäri Lappia. Palauteprosentti jäi alhaiseksi (12 %), vaikka palautteen antamiseen oli mahdollisuutena nettilinkki, QR-koodi sekä aikaa webinaarin lopuksi. Palautteiden mukaan ikäihmisen ja autettavan asiakkaan suun hoito –webinaarit koettiin todella ajankohtaisiksi aiheiksi ja webinaareissa opittuja asioita koettiin voivan hyödyntää käytännön työssä.

Valmennuskokonaisuuteen kuului myös työpaja. Työpajat suunnattiin kotona asumista tukevien palveluiden työntekijöille. Työpajat olivat osallistavia, joiden toteutuksessa käytettiin fasilitointimenetelmiä. Jokainen sai työpajan alussa esittää toiveen mitä toivoo oppivansa työpajan aikana. Näiden toiveiden pohjalta tehtiin työpajan käytännön kulkuun mahdollisia muutoksia vielä viime metreillä.

Työpajojen päätteeksi käytiin osallistujien kesken läpi tilaisuuden timantit ja mahdolliset kehittämisehdotukset. Valtaosa osallistujista oli sitä mieltä, että käytännön treeni, hands on-osio oli yksi parhaista työpajan osiosta!
                                     
           ”Voisiko kotihoidon tiimeihin saada suuvastaavan samoin kuin on haavanhoitovastaavat?”


Tämä oli tärkeä, ajankohtainen ja loistava nosto työpajaan osallistuvilta. Tähän tartuttiin. Palvelualuepäälliköiden kautta kotihoidon tiimeihin aletaankin nyt kehittelemään suuvastaavia!

Vielä on jäljellä kaksi työpajaa. Jäämme innolla odottamaan niiden tuloksia ja palautteita.


kaksi kättä koskettaa toisiaan
Lisätietoja
Sanni Peteri
suun terveydenhuollon erityisasiantuntija
sanni.peteri@poske.fi