hankkeen logot

Pitkäaikaissairaiden ja paljon palveluja tarvitsevien palvelut

Lapin alueen väestö on muun Suomen keskiarvoa heikommalla tasolla sairastavuuden osalta. Lapin sairaanhoitopiirin alueella ikävakioimaton sairastavuusindeksi on 117 ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin 136. Sairastavuudessa korostuvat aivoverisuonisairaudet, sepelvaltimotauti, tapaturmat, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveysongelmat. Myös aikuisten elintavat ovat Lapin alueella muuta maata huonommat, sillä alkoholin liikakäyttö ja alkoholikuolleisuus sekä päivittäinen tupakointi ovat Suomen korkeimpia.

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana hyvinvointialueella on käynnistynyt hoidon laadun ja hoitoon pääsyn parantamisen kehitystyö, joka keskittyy muun muassa terveyskeskusvastaanottojen toiminnalliseen muutokseen. Kehittämisen aikana tarkastellaan paljon palveluita tarvitsevien prosessien uudistamista painopisteenä hoitoprosessien kehittäminen ja ennaltaehkäisevä työ. Tavoitteena on, että asiakasta osallistetaan oman terveytensä edistämiseen sen seurannalla ja monikanavaisella yhteydenotolla. Asiakasta tuetaan tavoitteissaan ennakoivan työotteen avulla. Myös hoitojonojen muodostumista pyritään välttämään.

Avovastaanottojen kehittäminen on Lapin alueella puutteellista, eikä hoitoon pääsyn parantamisen tarpeisiin ole olemassa selkeää kehittämisrakennetta. Covid-19-pandemian seurauksena terveyskeskusten henkilöstöresursseja on jouduttu uudelleenohjaamaan pandemiatoimenpiteisiin, minkä seurauksena pitkäaikaissairaiden hoito on kärsinyt. Terveydenhuollossa ei myöskään aina tunnisteta sosiaalihuoltolain mukaisia tarpeita, ja sosiaalityön käytänteet eivät ole aina tuttuja, mikä vaikeuttaa käytännön yhteistyötä sosiaalialan ja terveysalan ammattilaisten välillä.

Pitkäaikaissairaiden ja paljon palveluita tarvitsevien palveluita VASA-hankkeessa kehittävät hoitotyön asiantuntija Johanna Karjalainen sekä sosiaalihuollon asiantuntija Katriina Virta.