Lapset, nuoret ja perheet - ekollega

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämisen tulokset

Perhekeskuskonsepti

Perhekeskuskonsepti Lapin hyvinvointialueella. Kuva on linkki saavutettavaan pdf-tiedostoon.

Tulevaisuuden SOTE-keskushankkeen yhtenä tavoitteena oli laatia perhekeskustoimintamalli osaksi Lapin hyvinvointialueen rakenteita konseptoinnin avulla. Konseptoinnissa huomioitiin perhekeskuksen tehtävät, palvelut ja palveluverkosto niin paikallisella kuin myös hyvinvointialueen laajuisesti sekä palveluiden saavutettavuus, johtamis- ja yhteistyörakenteet, osallisuutta tukevat rakenteet ja perhekeskustoiminnan arviointi (mittarit). Lisäksi tavoitteena oli monialaisen yhteistyön rakentaminen ja vahvistaminen eri toimijoiden välillä perhekeskuskonseptissa. Klikkaa kuvasta perhekeskuskonseptiin uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).

Lapin perhekeskusten yhteystiedot

Klikkaa kuvakkeista perhekeskusten sometileille ja internetsivuille. Linkit aukeavat uudelle välilehdelle.

Perhekeskukset löytyvät myös osoitteesta lapha.fi/perhekeskukset

Inari
FacebookInstagramInternetsivu

Kemi
FacebookInstagramInternetsivu

Kemijärvi
FacebookInstagram

Kittilä
FacebookInstagramInternetsivu

Posio
FacebookInstagramInternetsivu

Rovaniemi
Internetsivu

Salla
Internetsivu

Sodankylä
FacebookInternetsivu

Tornio
FacebookInstagramInternetsivu

Lapin perhekeskukset

Perhekeskustoimintaa on kehitetty ja vahvistettu Lapissa 14 kunnassa, tämän lisäksi perhekeskusrakenne on saatu valmiiksi 9 eri kunnan alueella paikallisesti toimiviksi perhekeskuksiksi. Hankkeen toimenpiteinä on tuettu perhekeskusten verkostoitumista ja on luotu maakunnallinen perheiden palveluiden verkosto sekä perhekeskuskoordinaattoreiden verkosto.  Perhekeskuskehittämisen avulla on saatu vahvistettua peruspalveluita moniammatillisessa yhteistyössä ja palveluita on kehitetty verkostomaisiksi ja monikanavaisiksi.

karttakuva Lapin perhekeskuksista. Kuva on linkki saavutettavaan pdf-tiedostoon.

Perhekuvakkeella merkityissä kunnissa perhekeskuskehittäminen on käynnistynyt. Muistilappukuvakkeella merkityissä kunnissa perhekeskuskoordinaattori on työskentelyjaksolla 31.12.2023 asti.

Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).

 

Walk in Talk -toimintamalli

Walk in Talk -keskustelutuki on kertaluontoista, luottamuksellista ja maksutonta eikä siihen tarvitse varata aikaa, vaan nuori voi sananmukaisesti kävellä vain sisään ja saada keskusteluapua.

Walk in Talk -esite. Kuva on linkki saavutettavaan pdf-tiedostoon.

Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).

Lapsen sosiaalihuollon tai suojelun tarpeen tunnistamisen työkalu

Sosiaalihuollon tarpeen tunnistamisen herätteitä vastaava työkalu niille ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään lapsia, nuoria ja perheitä. Työkalua voi hyödyntää omassa työssä lapsen tai perheen elämäntilanteen arviointiin sekä sen selvittämiseen, onko tarvetta olla yhteydessä sosiaalipalveluihin.

Tunnista lapsen  sosiaalihuollon tai  suojelun tarve ja toimi  - herätteet työn tueksi. Kuva on linkki saavutettavaan pdf-tiedostoon.

Klikkaa kuva isommaksi uuteen välilehteen Sharepointissa (pdf).

Paloko pärheet, kuormittaako arki? -keinoja ja tukea parempaan perhearkeen -vanhemmuuden tuen webinaarit

Osana Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen perhekeskusten kehittämistä käynnistettiin koko Lapin vanhemmuuden tuen webinaarit tukemaan  vanhemmuutta sekä perheiden jaksamista ja hyvinvointia ennaltaehkäisevästi. Webinaareista pääset lukemaan lisää Innokylässä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Lastensuojeluilmoitus 

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, jos havaitsee tai saa tietää sellaisia seikkoja, joiden vuoksi lapsen lastensuojelun tarve on henkilön oman arvion perusteella syytä selvittää. Siirry esimerkiksi Kemin lastensuojeluilmoitukseen tästä linkistä: Kemin lastensuojeluilmoitus (aukeaa uuteen välilehteen). Lastensuojeluilmoitus löytyy Lapha.fi:stä lastensuojelun sosiaalityön sivulta kuntavalinnan jälkeen, Digipalvelut-otsikon alta tästä linkistä: Lapha.fi (aukeaa uuteen välilehteen).

Elatusapulaskuri

Elatusapulaskurilla voi laskea suosituksen elatusavun suuruudesta. Laskuri perustuu oikeusministeriön vuonna 2007 antamaan ohjeeseen lapsen elatusavun suuruuden arvioimiseksi. Ohje on luonteeltaan suositus ja tarjoaa vastauksia lähinnä tyypillisiin elatustilanteisiin. Elatusapulaskuri on käännetty pohjois-, inarin- ja koltansaameksi. Elatusapulaskuri löytyy Lapha.fi:stä digipalvelujen sivulta tästä linkistä: Lapha.fi (avautuu uuteen välilehteen).