null Terapiakoordinaattorit esittäytyvät - Vasa2/mielenterveys ja riippuvuus palveluiden kehittäminen

Terapiakoordinaattorit esittäytyvät - Vasa2/mielenterveys ja riippuvuus palveluiden kehittäminen

Meillä Vasa2-hankkeen mielenterveys ja riippuvuus palveluiden kehittämisen tiimissä on kolme terapiakoordinaattoria, jotka edistävät Terapiat etulinjaan - toimintamallin käyttöönottoa ja juurruttamista osaksi Lapin hyvinvointialueen palveluita. He ovat osaltaan viemässä eteenpäin yhdessä palvelualueen kanssa psykososiaalisten menetelmien porrasteista hoitomallia, joka uudelleenorganisoi ja vahvistaa mielenterveys ja riippuvuus palveluita. Tämän tavoitteena on, että yhä useampi avunhakija saisi oikea-aikaista ja vaikuttavaa hoitoa, riippumatta siitä, missä päin Lappia asuu.

Terapiakoordinaattoreiden ydintehtävä on tukea ja ohjata ammattilaisia uusien toimintamallien ja psykososiaalisten interventiomenetelmien käytössä perustason palveluissa. He toimivat kouluttajina ja työntekijöiden tukena menetelmien käyttöönotossa. Tukevat työyhteisöjä uusien mallien ja menetelmien juurruttamisessa ja jatkuvuuden turvaamisessa. Osallistuvat tulevien psykososiaalisten menetelmä koulutusten suunnitteluun ja organisointiin Laphan perustason mielenterveys ja riippuvuus palveluissa.

Terapiakoordinaattorit tekevät tiiviistä yhteistyötä kansallisen Terapiat etulinjaan -toimintamallin sekä OYS-YTA-alueen toimijoiden kanssa. Välittävät meille kaikille tietoa hyvistä käytännöistä eri tahojen välillä.

 

Olen Elisa Heinämäki. Olen työskennellyt kesäkuusta 2024 alkaen Vasa2 -hankkeessa aikuisten terapiakoordinaattorina 50% työajalla.

Olen koulutukseltani psykologi. Psykologin työkokemukseni tulee aikuisten perus- ja erikoistason mielenterveyspalveluista Kajaanissa ja Rovaniemellä, jossa nytkin työskentelen osan aikaa LKS:n aikuispsykiatrian osastoilla. Työnkuvaani on kuulunut sekä terapiatyöskentelyä että psykologisten tutkimusten tekemistä. Terapiaosaamistani olen kartuttanut kaksivuotisessa kognitiivisen lyhytterapian koulutuksessa. Kliinisen mielenterveyspsykologian erikoistumisopinnoistani on menossa viimeinen vuosi. Aiempi humanistitukijan urani on antanut monipuolista kokemusta tutkimus- ja opetustehtävistä.

Olen ollut intohimoisen kiinnostunut ihmismielestä, ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja näiden kipukohdista. Tämä on tehnyt niin terapiatyön kuin psykologisten tutkimusten tekemisen mielekkääksi. Käynnissä oleva erikoistumiskoulutus on kuitenkin saanut minut kiinnostumaan myös laajemmista mielenterveyspalveluiden kokonaisuuksista ja niiden kehittämisestä. Terapiakoordinaattorina on ollut jännittävää päästä mukaan kehittämistyöhön, joka tähtää perustason mielenterveyspalveluiden vahvistamiseen. On myös mukavaa olla mukana tukemassa ihmisten oppimisprosesseja kouluttajan roolissa.

 

Olen Sanna Viiri ja aloitin nyt marraskuussa 50% työajalla aikuisten terapiakoordinaattorina.

Koulutukseltani olen sairaanhoitaja AMK. Olen opiskellut lisäksi psykologian perusopinnot (30op) Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Työn kautta olen kouluttautunut depressiokouluohjaajaksi sekä opiskellut kognitiiviset terapiamenetelmät. Olen työskennellyt sairaanhoitajana perusterveydenhuollossa mielenterveystyössä. Työnkuvani on ollut monipuolinen, olen tehnyt muun muassa lyhytterapiaa sekä ryhmähoitoja. Lisäksi työskentelen nettiterapeuttina HUS:lla.

Hanketyöhön olen lähtenyt oppimaan uutta. Kehittämistyö on kiinnostanut minua aina ja tässä saan olla osana työryhmää kehittämässä muun muassa hoidon porrasteisuutta. Työnkuvaani kuuluu lisäksi toimintamallien juurruttamisen ja käyttöönoton vahvistamista. Dialogi ja yhteistyö ammattilaisten kanssa on tässä etulinjassa ja koen tämän tärkeänä osana hanketyötä.

 

Olen Maria Ikäheimo ja olen aloittanut Vasa -2 hankkeessa lasten ja nuorten terapiakoordinaattorina elokuussa 2024. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja/terveydenhoitaja AMK. Ennen hanketyöhön siirtymistä olen työskennellyt monipuolisesti psykiatrian kentällä, joista viimeisimmät seitsemän vuotta Rovaniemellä lastenpsykiatrian poliklinikalla.

Erikoissairaanhoidossa työskennellessäni olen kiertänyt ympäri Lappia ja näin myös ymmärrys pitkien välimatkojen Lapista ja sen merkityksestä hoidon saatavuuden kannalta on kasvanut. Olen tehnyt työssäni paljon yhteistyötä perustason monialaisten ja moniammatillisten tiimien kanssa ja nähnyt kuinka merkittävä rooli heidän työllänsä on lapsen, nuoren ja perheen hoidossa. Mukanani kulkevatkin aina kokemus, näkemys ja sydän lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelystä, joten väistämättä nämä kokemukset kulkevat mukanani myös hankkeen työtehtävissä.

Hanketyön myötä haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, että lapset, nuoret ja perheet saavat tarpeenmukaista, oikea-aikaista ja vaikuttavaa mielenterveyshoitoa perustasosta lähtien, riippumatta siitä missä päin Lappia asuvat. Ydintehtävääni hankkeessa on näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien kouluttamisessa, käyttöönotossa ja juurruttamisessa sote -ammattilaisille, osaksi pysyviä käytäntöjä koko Laphan alueella. Olen myös mukana viemässä eteen päin lasten- ja nuorten porrasteista hoitomallia, jossa uudelleen organisoidaan mieltenterveyspalveluiden saatavuutta perustasolla.

Lisätietoja:

Elisa Heinämäki elisa.heinamaki@lapha.fi

Sanna Viiri sanna.viiri@lapha.fi

Maria Ikäheimo maria.ikaheimo@lapha.fi