null Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku käyttöön Ranualla ja Rovaniemellä

Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku käyttöön Ranualla ja Rovaniemellä

Aloitamme maaliskuun lopussa raskausdiabeteksen digihoitopolun pilottikäytön Rovaniemellä, Ranualla ja Lapin keskussairaalassa. Tämä on ensimmäinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdessä kehittämä digihoitopolku. 

Lapin keskussairaalan naistentautien ja äitiyspoliklinikoilla on jo käytössä digihoitopolut gynekologisille syöpäpotilaille ja synnytyspelon lievittämiseen. Näiden polkujen hyvien kokemusten myötä diabeteskätilömme Sari-Anne Uusikartano ja Miia Huhtamella ryhtyivät kehittämään vastaavaa palvelua raskausdiabeetikoille. 

Raskausdiabeteksen digihoitopolku aloitetaan neuvolassa 

Raskausdiabetes todetaan yleensä neuvolassa, ja myös hoito sekä seuranta aloitetaan neuvolassa. Digihoitopolku mahdollistaa hoidon jatkumisen sujuvasti, vaikka hoitovastuu siirtyisi erikoissairaanhoitoon. Tämän vuoksi kehittämistyöhön haluttiin mukaan myös neuvoloiden asiantuntijoita.  

Kehitystyöhön osallistuivat Kaakkoisen palvelualueen terveyden edistämisen koordinaattori Heli Heikkilä sekä terveydenhoitajat Minna Karasti Rovaniemen neuvolasta ja Marjaana Koukkula Ranuan neuvolasta. Kehittämistyössä olivat mukana myös naistentautien osastonylilääkäri Paula Ikäläinen sekä terveyskeskuslääkäri Eija Selkälä.  

Tietoa ja tukea elintapaohjaukseen 

Yhteiskehittämisen tuloksena Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku tarjoaa raskausdiabeetikoille yhtenäisen tietosisällön ja omahoidon tukimateriaalin, joka auttaa myös terveydenhoitajia elintapaohjaustehtävissä.  

Terveydenhoitajien on hallittava laajoja asiakokonaisuuksia työssään, ja digihoitopolku toimii tärkeänä kanavana antamalla ajantasaista ja yhtenäistä tietoa. Se tukee ohjauksen sujuvuutta ja vähentää tarvetta etsiä erillistä materiaalia. Kattavalla elintapaohjauksella voidaan jopa välttää erikoissairaanhoidon tarve. 

Neuvoloiden aikataulut ovat tiukat, ja asiakkaan voi olla vaikea omaksua kaikkea tietoa yhdellä kerralla. Digihoitopolku mahdollistaa tasalaatuisen ja nopeasti saatavilla olevan ohjauksen.  

- Raskausdiabeteksen digihoitopolku on tärkeä osa raskausdiabeteksen hoitoa. Lapin hyvinvointialueen yhteisen digihoitopolun avulla voidaan tarjota asiakkaalle yhdenvertainen ja tutkittuun tietoon perustuva tietosisältö ja tukea asiakkaan omahoitoa joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta. Digihoitopolulla asiakas voi myös tietoturvallisesti ottaa viestien välityksellä yhteyttä ammattilaiseen itselleen sopivana ajankohtana. Raskausdiabeteksen digihoitopolku tukee neuvolakäynneillä toteutettavaa raskauden seurantaa ja asiakkaan kohtaamista vastaanotolla, kertoo Heli Heikkilä.  

Seuranta synnytyksen jälkeen 

Raskausdiabetes uusiutuu seuraavassa raskaudessa 30 - 80 %:lla ja altistaa tyypin 2 diabetekselle. Jopa 50 % raskausdiabeetikoista sairastuu siihen 10 - 15 vuoden kuluessa. 

Hyvinvointialueella on aiemmin otettu käyttöön Lapha Diabetes -digihoitopolku pilottikunnissa, ja tavoitteena on, että molemmat digihoitopolut laajennetaan koko hyvinvointialueelle.  

Raskausdiabeetikkoäidin synnytyksen jälkeinen seuranta voi jatkua Diabetes digihoitopolulla, joka tukee elämäntapamuutoksia ja auttaa näin ennaltaehkäisemään tai siirtämään sairastumista tyypin 2 diabetekseen. 

Tietoturvallinen ja helppokäyttöinen palvelu 

Digihoitopolku on maksuton ja käytettävissä tietoturvallisessa Terveyskylän Omapolku-verkkopalvelussa, jota hallinnoi HUS tietohallinto. Asiakas voi käyttää digihoitopolkua verkkoselaimella tai Omapolku-mobiilisovelluksella, joka on ladattavissa GooglePlay-kaupasta tai AppStoresta. Polun käyttö edellyttää hoitosuhdetta tai lähetettä digihoitopolkua käyttävään yksikköön.  

Terveyskylän levittäminen ja juurruttaminen toteutetaan VASA 2- Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle-hankkeen ja Lapin hyvinvointialueen Digitaaliset palvelut -yksikön yhteistyönä. Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä.  

Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku on ensimmäinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdessä kehittämä digihoitopolku. 

Lisätietoja:

Anne Kellokumpu, Suunnittelija, Digitaaliset palvelut, Lapin hyvinvointialue, anne.kellokumpu@lapha.fi  

Rosmariini Tolonen, Asiantuntija, VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke, rosmariini.tolonen@poske.fi

 

Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration EU -rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.