null Kansalliset stigman vähentämisen suositukset käytäntöön - Stigmatyöryhmä kokoontui etäyhteyksin

Kansalliset stigman vähentämisen suositukset käytäntöön - Stigmatyöryhmä kokoontui etäyhteyksin

Päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvä stigmojen vähentämisen yhteistyö käynnistyi 9.1.2024 A-klinikkasäätiön koordinoimassa stigmatyöryhmässä. Stigmatyöryhmään kuuluu niin hyvinvointialueiden ja järjestöjen edustajia kuin myös yhteistyössä mukana oleva THL.

Työryhmän toiminta perustuu syksyllä 2023 julkaistuihin stigman ja syrjinnän vähentämisen kansallisiin suosituksiin, jotka on valmistellut kansanterveyden neuvottelukunnan alainen mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden jaosto.  Kyseessä ovat ensimmäiset kansalliset suositukset stigman ja syrjinnän vastaisen työn tueksi.  Voit lukea julkaisusta täältä: Suosituksia mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja riippuvuuteen liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Stigmatyöryhmän ideana on toimia keskustelevana foorumina, joka jalkauttaa stigman ja syrjinnän vähentämisen suosituksia käytännön tasolle päihde- ja mielenterveystyöhön hyvinvointialueille ja järjestöihin. Lapin hyvinvointialueelta mukana työryhmässä ovat VASA 2 -hankkeesta erityisasiantuntija Jonna Lindholm ja alueellisista mielenterveyden ja riippuvuuksien palveluista ylihoitaja Virpi Tuomaala. 

Stigmatyöryhmä kokoontui tammikuussa ensimmäistä kertaa teamsillä keskustelemaan suosituksista ja siitä, minkälaisia kehittämistarpeita niihin liittyen herää hyvinvointialueiden ja järjestöjen näkökulmasta. Yhteistä keskustelua ja työskentelyä alusti THL:n kehittämispäällikkö Teija Strandin puheenvuoro, jossa hän esitti mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja riippuvuuteen liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen liittyvät suositukset. THL:ltä on myös tulossa syksylle 2024 stigman ja syrjinnän vähentämiseen liittyvä verkkokoulu ammattilaisten tueksi. Keskustelussa työryhmässä oli tällä kertaa muun muassa kokemusasiantuntijoiden mukaan ottaminen osaksi stigmatyöryhmän työskentelyä sekä alustavaa ideointia, miten työryhmä voisi konkreettisesti tukea kansallisia suosituksia jalkautumaan alueelliselle tasolle. 
 
Stigmatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran huhtikuussa 2024. Tapaamisia on vuoden aikana yhteensä 4. Voit lukea lisää stigmatyöryhmästä A-klinikkasäätiön sivuilta: Stigmatyöryhmä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Lisätietoja:

Jonna Lindholm
erityisasiantuntija
VASA 2-hanke
jonna.lindholm[at]poske.fi