Maksuttoman ehkäisyn teemapäivässä julkaistiin nuorten ehkäisypalveluiden toimintamalli - ekollega
Maksuttoman ehkäisyn teemapäivässä julkaistiin nuorten ehkäisypalveluiden toimintamalli
Maksuttoman ehkäisyn kokeilun verkosto kokoontui 31. toukokuuta ensimmäistä kertaa kasvokkain maksuttoman ehkäisyn teemapäivään. Mukana oli paitsi alueellisen kehittäjäverkoston ja monialaisen asiantuntijaverkoston jäseniä, myös THL:n kansallisen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman ja Maksuttoman ehkäisyn kokeilu -hankkeen asiantuntijoita. Lisäksi etäyhteydellä tapahtumaan osallistui muita maksuttoman ehkäisyn kanssa työskenteleviä ammattilaisia Lapin hyvinvointialueelta.
Raskaudenkeskeytykset vähentyneet, klamydiatartunnoissa piikki
THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti pohjusti päivän keskusteluja puheenvuorollaan ”Maksuton ehkäisy näyttöön perustuvana toimintana”. THL:n tilastojen mukaan nuorten synnytykset ja raskaudenkeskeytykset ovat laskeneet Suomessa ja muualla Pohjoismaissa 15–19- ja 20–24-vuotiailla vuosina 2000–2019. Myös alueelliset erot ovat pienentyneet. Lapin hyvinvointialueella 15–19-vuotiaiden keskeytysten määrä on laskenut yli 15:stä (2002–2004) reiluun viiteen (2018–2020) keskeytykseen tuhatta naista kohti. Seksitautien, erityisesti klamydiatartuntojen määrä on sen sijaan noussut valtakunnallisesti yli 10 000 tapaukseen vuodessa. Lapissa määrä vaihtelee vuosittain, ja erityisesti vuosi 2021 erottuu piikkinä tilastoissa.
Nuorten ehkäisypalveluiden toimintamalli on koko hyvinvointialueen käyttöön
Raskaudenkeskeytysten ja seksitautitartuntojen määrän vähentämisen lisäksi maksuttoman ehkäisyn kokeilussa pyritään yhtenäistämään ja kehittämään olemassa olevia palveluita, laatua ja potilasturvallisuutta. Tärkeä osa tätä tavoitetta on teemapäivässä julkaistu nuorten ehkäisypalveluiden toimintamalli. ”Toimintamalli sisältää maksuttoman ehkäisyn aloituksen ja seurannan sisältöjen kuvaukset, kirjaamis- ja tilastointiohjeet hoitajan ja lääkärin vastaanotoille sekä maksuttoman ehkäisyn yhtenäisen ehkäisyvalmistelistan”, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen terveyden edistämisen erityisasiantuntija Mervi Pirkola kertoo. Nuorten ehkäisypalveluiden toimintamalli on vahvistettu Lapin hyvinvointialueen organisaatiossa ja se on julkaistu koko hyvinvointialueen ehkäisypalveluiden käyttöön. Toimintamallin voi ladata tästä linkistä: Nuorten ehkäisypalveluiden toimintamalli (pdf, linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kuntien hyvät käytänteet: seksuaalineuvontaa kutsuntatarkastuksissa, ostoskeskuksessa ja diginä
Teemapäivässä erityistä kiitosta ja keskustelua herättivät kuntien olemassa ja suunnitteilla olevat hyvät käytänteet, joita paikalliset ehkäisypalveluiden ammattilaiset esittelivät. Kemijärvellä ja Torniossa kehitetään seksuaalineuvontaa osana kutsuntatarkastuksia. Toimenpiteen tavoitteena on tavoittaa nuoret miehet. Suunnitteilla olevassa oppaassa kutsutuille kerrotaan lyhyesti esimerkiksi seksuaalisuudesta, seksuaaliterveydestä, parisuhteesta palveluksen aikana, ehkäisyvälineistä ja yleisimmistä seksitaudeista. Rovaniemellä taas kokeillaan nuorten seksuaali- ja ehkäisyneuvontaa matalan kynnyksen walk in -vastaanotolla keskustan ostoskeskuksessa syksyllä 2023. Palvelun nimestä on käynnissä kysely, voit äänestää ja ehdottaa sopivaa nimeä tästä linkistä: Nuorten seksuaali- ja ehkäisyneuvonnan nimikysely (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Torniossa nuorten ehkäisypalvelujen saavutettavuutta on kehitetty digipalvelujen avulla: sähköinen ajanvaraus, chat-palvelu sekä Virtu-verkkoneuvonta ja -asiointi on saanut hyvää palautetta asiakkailta. Enontekiöllä on otettu käyttöön Omaolo.fi:n seksitautien oirekysely, jonka avulla asiakas voi hakea apua oireidensa perusteella ilman soittoa terveyskeskukseen. Oireiden perusteella Omaolosta voi saada omahoito-ohjeen tai mahdollisuuden lähettää kyselyn tulokset edelleen paikalliseen terveydenhuoltoon, jossa hoitaja käsittelee oirearvion. Seksitautien oirearviosta voi lukea lisää tästä linkistä: Seksitautien oirearvioiden uutinen, eKollega.
Torniossa ja Kemijärvellä on kehitetty myös 8.-luokkalaisten tutustumiskäyntejä ehkäisyneuvolaan. Luokat käyvät ehkäisyneuvolassa opettajansa kanssa, ja käynnin aikana kerrataan perustiedot seksuaalisuudesta, raskauden ehkäisystä, seksitaudeista ja kondomin käytöstä sekä tutustutaan neuvolan tiloihin. Kemissä matalan kynnyksen ehkäisypalvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta on vahvistettu ehkäisyvalmisteiden nostoautomaatin avulla. Nostoautomaatti on henkilökohtaisella koodilla toimiva automaatti, josta asiakas voi hakea hänellä käytössä olevan valmisteen hänelle sopivana aikana. Nostoautomaatteja on käytössä myös Kemijärvellä, Simossa ja Torniossa.
Linkit
- Nuorten ehkäisypalveluiden toimintamalli (pdf, linkki aukeaa uuteen välilehteen)
- Nuorten seksuaali- ja ehkäisyneuvonnan nimikysely (linkki aukeaa uuteen välilehteen)
- Seksitautien oirearvioiden uutinen, eKollega
Lisätietoja
Mervi Pirkola
terveyden edistämisen erityisasiantuntija
mervi.pirkola@poske.fi
Avaa henkilökortti