Makrotaso:
Ei tarjolla sellaista koulutusvaihtoehtoa, jossa kyetään opiskelemaan. Ei pääse hakemaansa koulutukseen, pakotetaan hakeutumaan sellaiseen koulutukseen joka ei kiinnosta/ei pärjää. Eivät saa työmarkkinatukea, jos ei ole ammattikoulutusta. Peruskoulusta pääsee armovitosella läpi. Koulutus on teoreettista, haluttaisiin käytännönläheistä koulutusta, esim: oppisopimuskoulutus.
Mesotaso: muualta tulleet nuoret
Mikrotaso: oppimisvaikeudet, joita ei ole hoidettu tarpeeksi hyvin. Perheen tausta vaikeuttaa opiskelua. Koulukiusaaminen. Perheen vastuu yhteiskunnalle, kun nuori on täysi-ikäinen. Monet nuoret eivät kykene suunnittelemaan tulevaisuutta tässä iässä. Halutaan kuulua johonkin, alakulttuurit. Nuoria ei oteta työvoimapoliittisiin ammatillisiin koulutuksiin, koska heillä ei ole ammattia/työkokemusta ja he ovat niin nuoria. Kouluasteella sosiaalihuollon riittämättömät resurssit, esim. ei koulukuraattoreita tai harrastusmahdollisuuksia.
Työtä tehdään nuorten kanssa, vaikuttamismahdollisuudet "hyvä veli ja sisko" verkostojen kautta. Sosiaalitoimessa näkyy eri tukien soveltamisongelmat. Koetaan, että sosiaalityöntekijöiden mielipiteillä ei ole arvoa. Työaikana ei ole aikaa pohtia asioita. Yhteistyö ei toimi esim. terveys- ja sosiaalitoimen sisällä. Esim. kuntouttavassa työtoiminnassa tarvitaan tiivistä yhteistyötä esim. a-klinikan ja mielenterveystoimen kanssa.