null Lastensuojelu tarvitsee toimijuuden integraatiota

Lastensuojelu tarvitsee toimijuuden integraatiota

Pohjoinen lastensuojelu 20-22 uutiskirje 1/2022: Pohjoinen lastensuojelu -hankkeessa pyritään vastaamaan yhteistoimijuuden kehittämiseen ja yhteistoiminnallisen kulttuurin rakentamiseen sosiaali- ja terveydenhuollon välillä.


Sosiaalityön uranuurtaja Mary Richmond on todennut sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoimimisen tarpeesta jo vuonna 1917 seuraavasti: ”Meidän ei pitäisi työskennellä ihmisten kanssa erikseen, koska ihmisyksilöitä ei voida leikata kahteen osaan” (Richmond 1917). Richmond viittaa sosiaalityön ja terveydenhuollon yhdistymisen tarpeisiin jo sata vuotta sitten kehittäessään kokonaisvaltaista sosiaalityötä.

Nyt vuonna 2022 hyvinvointialueilla keskustellaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden organisoitumisesta ja vastuualueiden yhdistymisestä. Keskeisesti keskusteluissa nousevat rajapinnat sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä, sekä rajapintojen yhteydet asiakkaan palvelutarpeisiin. Erityisesti sosiaalihuollon palveluiden ja psykiatrian yhdistyminen tuottaa moniäänistä keskustelua. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja organisaatiot ovat tähän asti rakentuneet palveluiden mukaan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kategorisoituminen omiin palvelurakenteisiin voi etäännyttää sosiaali- ja terveydenhuoltoa epätarkoituksenmukaisesti vastakkain. Integraatiossa onkin tärkeää keskittyä luomaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa yhdistäviä rakenteita, toimintakulttuuria ja ammattilaisten toimijuutta asiakkaan tarpeen mukaiseksi.

Esimerkiksi lastensuojelua tarvitsevaa lasta ja hänen perhettään voi kohdata monenlaiset elämän haasteet, jotka ovat usein yhtaikaisesti sekä sosiaalisen että terveyden haasteita. Lastensuojelun asiakkuus on voinut syntyä siitä, että perheen vanhempi sairastaa erilaisia somaattisia sairauksia tai lapsi oireilee turvattomia kasvuolosuhteitaan. Lastensuojelua tarvitseva lapsi tilanteessaan tulee kohdata monialaisesti kokoamalla tuen tarpeisiin vastaavat palvelut yli organisaatiorakenteiden. Lastensuojelua tarvitsevan lapsen tilanne vaatii useimmiten kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden, jota tukee sosiaali- ja terveydenhuollon yhtenäinen palvelurakenne.

Pohjoinen lastensuojeluhankkeessa pyritään vastaamaan yhteistoimijuuden kehittämiseen ja yhteistoiminnallisen kulttuurin rakentamiseen sosiaali- ja terveydenhuollon välillä. Pohjoinen lastensuojeluhankkeessa tavoitellaan erilaisin kokeiluin ja toteutuksin lapsen oikea-aikaisen ja systeemisen tuen toteutumista, lapsen osallisuutta ja kokemuksen huomioimista sekä ammattilaisten osaamisen vahvistamista kohti kokonaisvaltaista asiakkaan kohtaamista. Hanketyöllä pyritään vahvistamaan ammattilaisten yhdessä toimimista lapsen suojelemiseksi. Tässä tehtävässä tarvitaan toimijoita lapsen verkostoista, kuten varhaiskasvatusta, koulua ja terveydenhuoltoa. Hanketyössä tavoitellaan asiakkaan osallisuutta ja kokemusta hyödyntämällä myös kokemusasiantuntijoita.

Lastensuojelu ei tulevassa selviydy monialaisesta työstä ilman terveydenhuollon kumppanuutta vaan tarvitsee suojelutehtävässään vahvaa yhteistoimijuutta. Tulevaisuuden toimijuudessa tärkeää on, että osaaminen kyetään yhdistämään asiakkaan tuen ja tarpeen näköiseksi yhteistoiminnaksi. Tulevaisuuden asiantuntijuus lastensuojelussa on ammattihenkilöiden toimintarajoja ja totuttuja ammatillisia mukavuusalueita ylittävää osaamista.

 

Leena Tikkala, kehittämiskoordinaattori, Oulun kaupunki