null Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille – tältä nuorten ehkäisypalvelujen pitäisi nuorten mielestä näyttää

Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille – tältä nuorten ehkäisypalvelujen pitäisi nuorten mielestä näyttää

Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi kuluvan vuoden talousarviomuutokset aluehallituksen esityksen mukaisesti kokouksessaan maanantaina. Aluevaltuusto täydensi sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuhinnastoa. Alle 25-vuotiaat saavat maksuttoman ehkäisyn Lapin hyvinvointialueella.

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen erityisasiantuntija Mervi Pirkola kertoo olevansa iloinen päätöksestä maksuttoman ehkäisyn puolesta.  

”Esimerkiksi alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytyksiä oli vuonna 2021 maan eniten Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella ja hyvinvointialueista kolmanneksi eniten Lapin hyvinvointialueella. Ehkäisyn maksuttomuus lisää ehkäisyn käyttöä ja vaikuttaa näin positiivisesti nuorten seksuaaliterveyteen. Meillä on näyttöä, että kunnissa, joissa tarjotaan maksuton ehkäisy, on todettu vähemmän seksitautitartuntoja ja raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut”, Pirkola kertoo.

Ajanvaraus netissä mutta vastaanotto kasvokkain

Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on osallistettu maksuttoman ehkäisyn kokeilun kuntien nuoret mukaan ehkäisypalveluiden kehittämiseen. Vuonna 2022 toteutetun kyselyn tulokset antavat suuntaviivoja nuorten näkemyksistä koko hyvinvointialueen nuorten ehkäisypalveluiden muodostamiseen. Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tavoitteena on, että ehkäisypalveluihin nuoren on helppo löytää, tulla ja olla.

Kuvitetut nuorten ehkäisypalvelut. 1. Ilmoituksen kuva: Kuulee ehkäisypalveluista koulussa tai somessa. 4. Puhelimen viestikeskustelun kuva: Varaa ajan chatissä tai sähköisellä ajanvarauksella.

Kyselyn mukaan nuoret toivovat kuulevansa ehkäisypalveluista ensisijaisesti koulusta tai sosiaalisesta mediasta. Kommenteissa nousi esiin laajasti erilaisia tiedotuskanavia. Nuori voi nähdä julisteen tai tiedotelehtisen koulussa, saada Wilma-viestin tai huomata päivityksen koulun, nuorisotoimen tai terveyspalvelujen sosiaalisessa mediassa. Lisätietoa ehkäisypalveluista nuori hakee mielellään internetistä kunnan tai ehkäisypalvelujen sivuilta. Kyselyssä korostui tiedonsaannin helppous: nuori haluaa tietää minne mennä ja mihin ottaa yhteyttä.

Vastaajista 49 % haluaisi ottaa yhteyttä tai tehdä ajanvarauksen ehkäisypalveluihin chatissä ja 47 % sähköisellä ajanvarauksella. Puhelua toivoi 36 % ja tekstiviestiä 38 % vastaajista. Yhteydenottoa tai ajanvarausta ehkäisystä tai seksuaaliterveydestä paikan päällä kannatti 36 %. Ihannetilanteessa nuori voi valita kanavan oman tilanteensa mukaan.

Ehkäisypalvelut kuvitettuna. 3. Avoimen oven kuva: Vastaanotto kasvokkain. 4. Ehkäisypilleriliuskan kuva: Saa ehkäisyvälineiden lisäksi seksuaalineuvontaa. 5. Kondomin kuva: Matalan kynnyksen palvelua, kuten pillereiden nostoautomaatti tai kondomiautomaatti.

Sähköisen tiedotuksen ja ajanvarauksen korostumisesta huolimatta valtaosa nuorista haluaa tavata terveydenhoitajan kasvokkain. Ajanvarausvastaanottoa toivoi 62 % ja ajanvarauksetonta walk-in-vastaanottoa 34 % vastaajista. Puhelinvastaanottoa kannatti 38 % ja sähköistä yhteydenottolomaketta 16 %. Vain 7 % vastaajista haluaisi käydä videovastaanotolla.

Avoin ilmapiiri auttaa nuorta

Kyselyssä kysyttiin myös, millä nimellä paikallisia ehkäisypalveluita pitäisi kutsua. Nimellä on väliä, sillä Naantalissa, kun perhesuunnitteluneuvola muutettiin seksuaaliterveysneuvolaksi, ja siihen liitettiin 9.-luokkalaisten tutustumiskäynnit, kunnan raskaudenkeskeytysmäärät vähenivät. Seksuaaliterveysneuvolaa kannatti myös 59 % kyselyyn vastanneista lappilaisista nuorista. Seuraavaksi suosituin oli ehkäisyneuvola, jonka valitsi 45 % vastaajista. Eräs vastaaja tiivisti nimivalinnan ytimekkäästi: tärkeintä on, että nimi on ”mikä tahansa, missä ei lue perhe”.

Seksuaaliterveysneuvolassa nuoret toivoivat saavansa paitsi ehkäisyvälineitä, myös seksuaalineuvontaa. Seksuaalineuvonta ja -kasvatus on tärkeä osa maksuttoman ehkäisyn kokeilun palveluneuvonnan sisältöjen vahvistamista. Moni nuori toivoi, että seksuaalineuvontaa olisi enemmän myös koulussa. Kyselyyn vastanneet nuoret olivat huolissaan myös sukupuolitaudeista, ja ehkäisypalveluihin toivottiin laajempia sukupuolitautitestejä. ”Raskauden ehkäisyn tulisi olla ilmaista ja mielestäni tämän yhteydessä tulisi jakaa myös kondomeja rohkaisuksi ehkäistä seksitauteja”, kommentoi eräs vastaaja. Nuoret eivät olleet syyttä huolissaan. Alle 25-vuotiaiden klamydian ilmaantuvuus oli v. 2021 koko maan korkeinta Lapin sairaanhoitopiirin ja tippurin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. Molemmissa trendi oli nouseva verrattuna edeltäneeseen vuoteen (THL, tartuntatautirekisteri 2021).

Lisäksi vastauksissa nousi esiin toive avoimesta keskustelusta ja ilmapiiristä, jossa on helppo kysyä. Nuoret toivoivat lisätietoa esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn vaikutuksista, gynekologin vastaanotosta ja seksuaalisen suuntautumisen vaikutuksesta ehkäisyyn sekä mahdollisuutta matalan kynnyksen asiointiin esimerkiksi noutoautomaatin avulla. Pillereiden nostoautomaatti toimii henkilökohtaisella koodilla. Maksuton ehkäisy itsessään oli nuorille arvokas ja tärkeä asia. “Ilmainen ehkäisy on aivan mahtava asia! Toivottavasti käytäntö jatkuu pitkään”, kiitteli eräs vastaaja.

 

Lisätietoja

Mervi Pirkola
Terveyden edistämisen erityisasiantuntija
mervi.pirkola@poske.fi

Avaa henkilökortti