null Kehittämisvirkeäänestys nosti esiin ammattilaisten näkemykset VASA-hankkeen tärkeimmistä kehittämiskohteista

Kehittämisvirkeäänestys nosti esiin ammattilaisten näkemykset VASA-hankkeen tärkeimmistä kehittämiskohteista

Keskiviikkona 21.9. pidetyssä Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen toisessa palveluvelkatyöpajassa osallistuneet ammattilaiset saivat ideoida uusia ja parantaa valmiiksi laadittuja kehittämisvirkkeitä.

Kehittämisvirkkeet ovat kehitystyötä varten laadittuja virkkeitä, joilla rajataan kunkin aihealueen kohdalla keskeisiksi koettuja kehittämiskohteita. Virkkeet on kirjoitettu passiivin sijaan me-muodossa aktiivisen osallistumisen ja vastuunkannon korostamiseksi.


Työpajan Padlet-seinät, joissa tärkeimpiä virkkeitä sai aihealueittain äänestää, olivat avoinna viikonlopun ajan ammattilaisten näkemyksiä varten. Alla ovat kunkin aihealueen eniten ääniä (Padlet-tykkäyksiä) saaneet kehittämisvirkkeet.


Vammaispalveluiden kehittäminen Lapissa


1. Me kehitämme Lapin hyvinvointialueella uuden vammaispalvelulain näkökulmasta vammaisten ihmisten tuen tarpeen tunnistamista, palveluiden piiriin ohjautumista, palvelujen myöntämisen yhdenvertaisuutta sekä palvelujen saatavuutta, jotta vammaiset ihmiset saisivat ennaltaehkäisevät, yhdenvertaiset, saavutettavat ja yksilölliset tuet ja palvelut riippumassa diagnoosista, ajasta ja paikasta.  (10 ääntä)


2. Me kehitämme Lapin hyvinvointialueelle yhtenäisen asiakas - ja palveluohjauksen mallin, jotta vammaiset ohjautuvat oikea-aikaisesti palveluiden piiriin. (10 ääntä)


3. Me kehitämme Lapin hyvinvointialueella monialaisen yhteistyömallin sekä yhtenäiset kriteerit palvelutarpeen arviointiin, jota vammaispalvelut yhtenäistyvät. (9 ääntä, työpajan aikana laadittu virke)


Pitkäaikaissairaiden palveluiden kehittäminen Lapissa


1. Me otamme Lapissa käyttöön omahoitaja-/omalääkärimallin, koska mallien on todettu vähentävän jonotilannetta sekä parantavan hoitoon pääsyä ja hoidon tehokkuutta. (9 ääntä)


2. Moniammatillista työskentelyä parannetaan ja hyödynnetään esim. terveydenhuollon sosiaalityöntekijöiden ammattitaitoa vahvistamalla sisäisiä prosesseja ja yhteistyötä. (5 ääntä)


3. Me kehitämme toimintamalleja ja vahvistamme osaamista tunnistaa sosiaalihuollon tarpeessa olevia asiakkaita terveydenhuollossa, jotta he saavat tarvitsemansa tuen monialaisesti. (5 ääntä)


Paljon palveluita tarvitsevien palveluiden kehittäminen Lapissa


1. Me kehitämme Lapin hyvinvointialueen sosiaalihuollon palveluita, jotta asiakkuudet tunnistetaan ja asiakkaalle tarjotaan tarpeen mukaiset palvelut suunnitelmallisesti ja koordinoidusti. Asiakkaan äidinkieli huomioiden. (5 ääntä)


2. Me kehitämme palveluiden kuvauksia saavutettavampaan muotoon ja huolehdimme tiedon jakamisesta monikanavaisesti, jotta pystymme huomiomaan alueella asuvien tasa-arvoisen tiedon saannin ja erityisryhmien haasteet tiedonkäsittelijöinä.  Digipalveluja kehitetään toimimaan myös saamen kielillä. Edistämme asiakkaiden tiedonsaantia rajat ylittävistä saamenkielisistä palveluista. Palveluita ja tietoa palveluista jalkautetaan pois virastoista, kansalaisten ja esimerkiksi järjestöjen pariin. (4 ääntä)


Kolmannella sijalla oli kolmisuuntainen tasapeli.


Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyspalveluiden kehittäminen Lapissa


1. Kehitämme varhaisen vaiheen monialaista yhteistyötä sekä menetelmiä yhteydenoton kynnyksen madaltamiseksi, jotta nuorten ja nuorten aikuisten erilaiset tuen tarpeet tunnistettaisiin ajoissa ja jotta nuorten ongelmat eivät ehtisi vaikeutua ja kasaantua. Myös saamenkielisten palvelut huomioidaan. (12 ääntä) 


2. Edistämme varhaista tunnistamista ja ennaltaehkäisevää työtä muun muassa kouluissa ja oppilaitoksissa mielenterveys- ja päihdeosaamista vahvistamalla. Esimerkiksi tuen tarjoaminen nuoren elämän muutosvaiheissa voisi ehkäistä opinnoista, työstä ja muusta yhteiskunnasta syrjäytymistä. (12 ääntä)


3. Kehitämme nuorten ennaltaehkäisevää palvelua varhaisen vaiheen ennaltaehkäisevällä työllä ja monialaisesti. Rakennamme mallia, jossa nuorella on vaihtumaton rinnallakulkija. (10 ääntä)


3. Edistämme edelleen neuropsykiatrista osaamista perusterveydenhuollossa, jotta oireiden tunnistaminen vahvistuisi ja jotta diagnostiset selvittelyt saataisiin tehtyä jouhevasti ilman erikoissairaanhoitoon ohjaamista. Kehitämme myös neuropsykiatrista palvelupolkua saamenkielisille asiakkaille. (10 ääntä)


Päihde- ja riippuvuuspalveluiden kehittäminen Lapissa


1. Kehitämme Lapin alueen päihde- ja riippuvuustyössä lähetteettömiä, ilman ajanvarausta toimivia matalankynnyksen palveluita, monitoimijaisia jalkautuvia etsivän työn palveluita, digipalveluita sekä kotiin vietäviä palveluita, jotta palveluihin pääsy helpottuu ja palveluiden ulkopuolelle jääviä tavoitetaan. Kehittämisessä huomioidaan myös saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut, sekä yhteistyö saamelaisten psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjan kanssa. (11 ääntä)


2. Kehitämme ja levitämme Lapin alueelle toimivia konsultaatio- ja työparikäytäntöjä, jotta niiden asiakkaiden, jotka kärsivät yhtäaikaisesta mielenterveyden ja riippuvuuden ongelmista, hoito olisi laadukasta ja suunnitelmallista. (10 ääntä)


3. Kehitämme ja vahvistamme lasten ja nuorten päihde- ja riippuvuuspalveluiden hoitoon ja palveluiden pääsyä sekä ammattilaisten osaamista ja tietoisuutta nuorten riippuvuusongelmista, koska lasten ja nuorten päihdeongelmat ovat lisääntyneet ja nuoriille suunnattuja palveluita on vähän tai ei ollenkaan Lapin tulevalla hyvinvointialueella. (10 ääntä)