Tutustu VASA 2-hankkeen päihteidenkäytön ja mielen hyvinvoinnin puheeksiottamisen herätetyökaluihin sekä neuromonimuotoisen työyhteisön huoneentauluun - ekollega
Tutustu VASA 2-hankkeen päihteidenkäytön ja mielen hyvinvoinnin puheeksiottamisen herätetyökaluihin sekä neuromonimuotoisen työyhteisön huoneentauluun
Tutustu VASA 2-hankkeen päihteidenkäytön ja mielen hyvinvoinnin puheeksiottamisen herätetyökaluihin sekä neuromonimuotoisen työyhteisön huoneentauluun
Lapin hyvinvointialueella VASA 2-hankkeessa mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden kehittämiskokonaisuudessa on kehitetty päihteidenkäytön ja mielen hyvinvoinnin puheeksiottamisen herätetyökalut sekä neuromonimuotoisen työyhteisön huoneentaulu. Tarkoitus on osaltaan vähentää stigmaa tekemällä näkyväksi neuromoninaisuutta sekä tukemalla päihteidenkäytön ja mielen hyvinvoinnin puheeksi ottamista.
Päihteidenkäytön ja mielen hyvinvoinnin puheeksiottamisen herätetyökalut
Päihteidenkäytön ja mielen hyvinvoinnin puheeksiottamisen herätetyökalujen ideana on tukea ammattilaisia ottamaan päihteet ja mielen hyvinvointi puheeksi. Tarkoitus on myös ylipäätänsä herätellä meitä kaikkia kansalaisia pysähtymään näiden teemojen äärelle.
Päihteidenkäytön ja mielen hyvinvoinnin herätetyökaluissa ideana on herätellä pohtimaan teemoja kahden pääkysymyksen kautta. Päihteidenkäytön puheeksiottamisen herätetyökalussa herättelevinä kysymyksinä toimivat 1) Oletko koskaan pohtinut, miksi käytät? ja 2) Tunnistatko mihin käyttösi vaikuttaa? Kysymysten avulla on tarkoitus herätellä pohtimaan päihteidenkäyttöä ja sen vaikutuksia arkeen. Mielen hyvinvointia lähestytään kysymällä ”mitä sulle kuuluu?” ja ”miltä susta tuntuu? Kysymysten kautta herätellään pohtimaan mielen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä.
Herätetyökaluihin on koottu VASA 2-hankkeessa eteenpäin vietäviä oma-apupalveluita ja chat-palveluita, joista saa tukea, jos päihteidenkäyttö tai mielen hyvinvointi alkaa huolettaa. Lisäksi herätetyökaluista löytyy ohjaus Lapin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluihin, mikäli tulee tunne, että oma-apupalvelut tai chat-palvelut eivät ole riittäviä tai itselle sopivia tukimuotoja.
Neuromoninaisen työyhteisön huoneentaulu
Neuromonimuotoisen huoneentaulun tausta-ajatuksena on nostaa esiin työyhteisöjen neuromoninaisuutta sekä sitä, miten tämä voi näyttäytyä eri tilanteissa työpaikoilla. Jokaisessa työyhteisössä on neuromoninaisia ihmisiä ja tämän huoneentaulun kautta annetaan konkreettisia vinkkejä kanssatyöntekijöille, miten eri tilanteissa voi huomioida neuromoninaisuuden. Huomioimalla neuromoninaisuus työpaikoilla, luodaan samalla turvallista ja hyväksyvää ilmapiiriä, missä jokainen voi kokea olevansa hyväksytty.
Kehitetyt herätetyökalut ja huoneentaulu löytyvät Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen eKollegasta oppaat ja käsikirjat osiosta täältä. Herätetyökaluista löytyy sekä digitaaliset että tulostettavat versiot.
Lisätietoja:
Heidi Bergman, projektipäällikkö,heidi.p.bergman(at)poske.fi
Marjo Häyry, erityisasiantuntija, marjo.hayry(at)poske.fi
Jonna Lindholm, erityisasiantuntija, jonna.lindholm(at)poske.fi
Pilvi Vuomajoki, asiantuntija, pilvi.vuomajoki(at)lapha.fi
Miia Välimaa, erityisasiantuntija, miia.valimaa(at)poske.fi
Kehittämistyötä tuetaan Euroopan unionin NextGeneration Eu rahoituksesta ja se on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.