null Taloudellisen hyvinvoinnin verkoston vuoden 2022 ensimmäinen tapaaminen

Taloudellisen hyvinvoinnin verkoston vuoden 2022 ensimmäinen tapaaminen

Taloudellisen hyvinvoinnin verkosto on yksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) alueellinen teemaverkosto Pohjois-Pohjanmaalla. Verkostossamme on kokemustoimijoita, ammattilaisia, järjestötoimijoita, seurakunnan diakoniatyön edustajia, tutkijoita, kehittäjiä ja kouluttajia. Verkostoa koordinoi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Poske. Kokoonnumme kuukausittain ja nyt korona-aikana tapaamiset on suunniteltu pidettävän etäyhteyksin Teamsilla. Verkostomme kynnys pyritään pitämään matalalla, mukaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki taloudellisen hyvinvoinnin teemasta kiinnostuneet.

Verkostossa olemme kokeneet tärkeänä varata aikaa paitsi ajankohtaisille valmistelluille puheenvuoroille, myös vapaalle keskustelulle ja yhteiselle ideoinnille ja innostumiselle. Verkosto laajenee ja vahvistuu kohtaaminen kerrallaan, tänään tapaamisessamme oli mukana yksi uusi toimija. Yhteensä verkostomme sähköpostilistalla on tällä hetkellä vajaa 30. 

Tämän vuoden ensimmäisessä tapaamisessa 1.2.2022 kuulimme alustukset Talousneuvola-toiminnasta ja rahapelaamisen ehkäisyyn ja hoitoon pyrkivästä Aluetuki-hankkeesta.

Ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija Johanna Papinaho Ulosottolaitoksesta esitteli Talousneuvola-toimintaa. Tampereella 2019 alkaneesta toiminnasta on tullut valtakunnallinen palvelu. Pohjois-Pohjanmaalla talousneuvola toimii Oulussa, jalkautuen myös keskustan ulkopuolelle. Oulun Talousneuvolan yhteystiedot, aikataulut koko vuodelle ja muun tärkeän tiedon löydät tästä

Talousneuvola-toiminta on asiakaslähtöistä, matalan kynnyksen talousneuvontaa, jossa voi asioida anonyymisti ja tavoittaa samalla käynnillä tarvittaessa useamman ammattilaisen. Oulun Talousneuvolasta on ollut juttu Kelan Elämässä.fi sivustolla, pääset lukemaan jutun tästä

Projektipäällikkö Minttu Tavia THL:n koordinoimasta Aluetuki-hankkeesta kertoi esityksensä alussa suomalaisten rahapelaamisesta ja (ongelma)pelaamisen ja taloudellisen toimeentulon ongelmien yhteydestä.  

Aluetuki-hanke on THL:n koordinoima hanke vuosille 20021-2023. Hankkeen tavoitteena on kehittää rahapeliongelman hoitoa ja tuen saatavuutta ja laatua. Aluetuki järjestää teemaan liittyen koulutuksia, niitä ovat mm. Rahapelaaminen puheeksi (3 h) ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille tarkoitettu Rahapeliriippuvuus hallintaan -menetelmäkoulutus (1,5 pv). Aluetuki-hankkeen koulutusten esite liitetään Posken sivuille. 

Voit tutustua Aluetuki-hankkeeseen heidän sivullaan, jonne pääset tästä linkistä

Alustusten lisäksi keskustelimme tapaamisessa ajankohtaisista kuulumisista ja ideoimme ja sovimme yhteistyötä eteenpäin. Taina Rajanen kertoi Takuusäätiön ajankohtaisista kuulumisista ja monista koulutuksista ja tapahtumista, joista alla lyhyt koonti ja linkit.

Takuusäätiön tapahtuma- ja koulutuskalenteri

Budjettilaskuri – suunnittele ja ennakoi menosi. Budjettilaskurilla voit suunnitella kuukausittaiset menosi. Menojen budjetoiminen etukäteen auttaa hahmottamaan, mihin kaikkeen rahaa on varattava kuukauden aikana. Linkki tässä.  

Kestävät talouspolut -hanke on Takuusäätiön ja Marttaliiton yhteinen kehittämishanke (2022–2024), jonka tavoitteena on vahvistaa taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevien ihmisten taloudellista toimintakykyä, kestävän arjen ja talouden hallintaa sekä osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia. Lisätietoa hankkeesta tästä.

Kuluttajaliiton tietoisku: Sote-asiakasmaksut ja maksujen kohtuullistaminen, linkki tässä

 

Seuraava tapaaminen

Maaliskuun tapaamisen 14.3. teemoina ovat rakenteellisen sosiaalityön hanke, josta alustavat projektipäällikkö Anni Partanen ja kehittäjätyöntekijä Marika Ahola Poskesta ja köyhyyden kokemukset, joista tutkija Eeva-Maria Grekula kertoo väitöskirjatutkimuksensa pohjalta.

 

Tervetuloa mukaan!

 

Lisätietoja:

Sanna-Liisa Liikanen, tutkija

Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Poske

sanna-liisa.liikanen@oamk.fi