null Lappilaiset ja asiantuntijat yhteisellä sote-sopalla Rovaniemellä

Lappilaiset ja asiantuntijat yhteisellä sote-sopalla Rovaniemellä

Posken Sote-markkinat toi tulevaisuuden sote-keskuksen Lordin aukiolle

Posken 20-vuotisen historian ensimmäisiä Sote-markkinoita vietettiin 9.–10. kesäkuuta Rovaniemellä. Lappilaiset, sote-alan asiantuntijat ja sidosryhmät kohtasivat aamupäivän seminaareissa ja iltapäivän markkinoilla. Lapin hyvinvointialueen johtaja Jari Jokela kertoi seminaarissa hyvinvointialueen valmistelun tilasta, ja tilaisuudessa esiteltiin myös Posken kehittämistyön uusimpia kokonaisuuksia, kuten avovastaanottojen ja hoitoon pääsyn kehittämistä sekä kohtaamispaikkatoiminnan kehittämistä osana perhekeskusten rakentamista. Tarkemmin poskelaisten esityksiin voi tutustua Sote-markkinoiden sivulla. Perjantain seminaaritilaisuudessa julkaistiin lisäksi Posken uusi Sosiaalihuollon ammattilaiset Pohjoisella YTA-alueella 2021 -selvitys, ja kehittäjä-sosiaalityöntekijä Maija Hiltula avasi teoksen sisältöä osana seminaaria.

“Tapahtuman tarkoituksena oli kehittämistyön sisältöjen ja tulosten esittely niin ammattilaisille kuin myös kuntalaisille”, Posken kehitysjohtaja, työelämäprofessori Kaisa Kostamo-Pääkkö ja Tulevaisuuden sote-keskus Lapissa -hankkeen hankejohtaja Rea Karanta painottivat. Hankekojuilla nähtiinkin kahden päivän aikana runsaasti kävijöitä, niin ammattilaisia kuin palveluista kiinnostuneita kansalaisia.

Poskelaisten iloksi monella kävijällä oli kerrottavanaan mielipiteitä ja kokemuksia sote-palveluiden käytöstä sekä siitä, mihin suuntaan palveluita tulisi kehittää. Moni poskelainen sai Sote-markkinoilta uutta pohdittavaa ja ideoita uusiin kehittämiskokonaisuuksiin. Tarkemmin kehittämiskokonaisuuksiin voi tutustua Tulevaisuuden sote-keskus Lapissa -hankkeen sivuilla sekä eKollegan Kehittäminen-osiossa.

Kuvitus: kuvakollaasi Sote-markkinoilta
Posken eri kehittämiskokonaisuudet olivat monipuolisesti edustettuna hankekojuilla. Rovaniemen Neuvokas toi mukanaan riksa-ajeluja ja toriklovneja, ja toki markkinoilla oli mukana myös tunnetuin lappilainen, Joulupukki.

Poske ja hankkeet järjestivät Sote-markkinoiden yhteydessä myös kyselyn, johon vastaamalla sai jakaa mielipiteensä siitä, millainen ihanteellinen sote-keskus olisi. Kaisa Kostamo-Pääkkö ja Rea Karanta kommentoivat kyselyn vastauksia toteamalla, että lappilaisten toiveet vastaavat hyvin niitä tavoitteita, joita Posken hankkeet jo nyt edistävät, ja niiden rohkaisemana on hyvä jatkaa tulevaisuuden sote-palveluiden kehittämistä. Vastauksissa palveluista toivottiin erityisesti nopeita ja joustavia. Sote-palveluiden tulisi myös olla helposti asiakkaiden saatavilla riippumatta asuinpaikasta.

Digitaalisten palveluiden monipuolista käyttöä korostettiin: verkkoajanvarauksen ja verkkoasioinnin tärkeys nousivat esiin useassa vastauksessa. “Niin kauan kuin pystyn, haluan hoitaa asioitani Omakannan ja verkkopalveluiden kautta, koska se on jo nyt säästänyt minun rahojani ja henkilöstön aikaa mm. laboratoriotulosten ja reseptien kanssa”, kertoi yksi vastaaja. Chat-palveluiden tärkeyttä painotettiin vaihtoehtona niille henkilöille, joille asioiden hoitaminen puhelimella on haastavaa.

Kuvituskuva: Sote-markkinoiden kollaasi
Hannu Friman juonsi markkinat ja seminaarin sekä esiintyi letkeistä sävelistään kiitosta saaneen Kunnan Poikien kanssa. Markkinoilla tarjoiltiin ”sote-soppaa”, joka oli torstaina tietenkin hernekeittoa ja perjantaina maukasta lihakeittoa. Keiton jälkeen maistuivat munkkikahvit.

Vastauksissa pidettiin erityisen tärkeänä pääsyä lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotolle. Sen tulisi olla mahdollista nopeasti sekä omalla paikkakunnalla että etäpalveluna. Vastaajat painottivat myös sosiaali- ja terveyspalveluiden usein päällekkäistä tarvetta: yhden palvelun yhteydessä tulisi olla pääsy myös muihin palveluihin ilman, että pitäisi kulkea luukulta toiselle. Eräs vastaaja kirjoitti toivovansa, ettei asiakkaan asioita hoidettaisi osina, vaan kokonaisuutena: “Minusta olisi hienoa, jos voisin varata ajan sellaiselle tapaamiselle, joka voisi auttaa minua jotenkin yhtenä kokonaisuutena. Saisin kaikki asiat kuntoon kerralla, terveys-, etuus- ja tukiasiat.”

Myös neuropsykologiselle hoidolle kaivataan uudella hyvinvointialueella keskitetympää kokonaisuutta hajanaisten palveluiden sijaan. Lisäksi toivotaan lisää matalan kynnyksen palveluita sosiaalisten tarpeiden tyydyttämistä varten, ruoka-apua alueen vähävaraisille sekä helppokäyttöistä hälytysjärjestelmää ikäihmisten arkeen. Tuhannet kiitokset kaikille vastaajille!

Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvottiin retkisetti, ja tällä kertaa arpaonni suosi Henri Rambergiä. Sen lisäksi Sosiaalityön kojulla arvottiin Sote-markkinoilla toinen retkisetti, jonka voittajan juontaja Hannu Friman julisti jo markkinoiden yhteydessä. Poskelaiset lähettävät lämpimät onnittelut voittajille.

Lisätietoja

Kaisa Kostamo-Pääkkö
kehitysjohtaja, työelämäprofessori
Avaa henkilökortti

Rea Karanta
hankejohtaja, Tulevaisuude sote-keskus Lapissa -hanke
Avaa henkilökortti