null RAI-osaamisen vahvistaminen jatkuu koulutuksilla

RAI-osaamisen vahvistaminen jatkuu koulutuksilla

Kotihoidon ja asumispalveluiden ammattilainen - miten tunnistat asiakkaan/asukkaan voimavarat ja tarpeet? RAI-tiedon hyödyntäminen asiakkaan tarpeiden määrittelyssä ja tavoitteiden asettelussa - osaamisen vahvistaminen jatkuu koulutuksilla

Kuntien asumispalveluiden ja kotihoidon kuntoutuksen työntekijöille, RAI-vastaaville sekä esihenkilöille toteutetaan syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana lisää RAI-koulutusta.

Kaikki Lapin kunnat ovat viimeistään kevääseen 2022 mennessä ottaneet RAI-arviointivälineen käyttöön kotihoidossa ja asumispalvelussa. RAI-osaamista on vahvistettu käyttöönottavien kuntien osalta tähän asti kouluttamalla arviointien tekemiseen ja laatimalla RAI-arviointiprosessin kuvaukset toimintayksikköön.

Tällä hetkellä 8 kuntaa ja 1 kuntayhtymä tekevät RAI-arviointeja samaan tietokantaan. 13 kunnassa on vielä omat erilliset tietokannat ja tavoitteena hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen yhdistää tietokannat, mikä edistää RAI-tiedon hyödyntämistä laajemmin myös tiedolla johtamisessa.

Tämän syksyn ja ensi kevään aikana järjestettävän koulutuskokonaisuuden tarkoituksena on edistää osaamista RAI-tiedon hyödyntämisessä asiakkaan hoidon suunnittelussa moniammatillisuus huomioiden. Koulutuksen toteuttaa Gerofuture Oy, jonka kanssa koulutuskokonaisuus on räätälöity Lapin kuntien tarpeiden mukaiseksi yhdessä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa. Kutsu koulutuskokonaisuuksiin on alunperin lähetetty kuntien RAI-koordinaattoreille. Koulutukseen ovat tervetulleita niin kunnan omat toimijat kun yksityisten palveluntuottajien toimijat.

Tavoitteena käynnissä olevilla koulutuksilla on harjaannuttaa ja kouluttaa henkilöstöä RAI-arviointitiedon hyödyntämiseen entistä paremmin asiakkaan hoidon tarpeen määrittelyssä, tavoitteiden asettelussa sekä toteutuksen eli toimenpiteiden suunnittelussa. Tämän lisäksi koulutusten edetessä on tarkoituksena harmonisoida hoito-, palvelu- ja kuntoutussuunnitelma, kansalliset asiakirjarakenteet huomioiden, johon edellä mainitut hoidon suunnittelun eri vaiheet kirjataan.

Kunnat/kuntayhtymä on jaettu kolmeen koulutusryhmään seuraavasti:

  • Ryhmä 1: Ranua, Sodankylä, Enontekiö, Kemijärvi, Inari, Keminmaa ja Kemi
  • Ryhmä 2: Tornio, Simo, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio, Salla
  • Ryhmä 3: Savukoski, Pelkosenniemi, PelSavu, Rovaniemi, Posio, Utsjoki, Tervola ja Kittilä

Molemmille kohderyhmille (sekä kotihoito että asumispalvelut) järjestetään yhteensä 3 koulutuspäivää, joissa käydään vaiheittain läpi RAI-tiedon hyödyntäminen hoitotyön prosessin eri vaiheissa. Kuntoutuksen työntekijöille on lisäksi erikseen osio, jossa keskitytään kuntoutumista koskeviin ja fyysisen toimintakyvyn arviointiin keskittyviin arviointisisältöihin.

Syyskuun aikana asumispalveluiden kaikki ryhmät ovat käyneet ensimmäisen koulutuksen (teemana RAI-mittareiden ja -herätteiden tulkinta sekä hyödyntäminen hoidon tarpeen kuvaamisessa) ja lokakuussa on vuorossa kotihoidon henkilöstö.

Koulutusten tarkemmista sisällöistä ja koulutuspäivistä sekä mahdollisuudesta osallistua koulutuksiin voi esittää kysymykset ja kiinnostuksen Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen ikäihmisten palveluiden suunnittelijalle:

Ringa Härkönen

ringa.harkonen@poske.fi