null Perhekeskustyössä nuoriso-ohjaaja ja karatevalmentaja kohtaavat lapsen, nuoren ja perheen yhdessä

Perhekeskustyössä nuoriso-ohjaaja ja karatevalmentaja kohtaavat lapsen, nuoren ja perheen yhdessä

Lapin kunnissa on vuonna 2022 aloittanut useita uusia perhekeskuksia Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana. Paikallista perhekeskusta ohjaa perhekeskustyöntekijä, joka on kunnan perhepalveluiden työntekijä, jonka toimeksiantosopimus tulee hankerahoituksesta. Perhekeskustyöntekijän työskentelyjaksoja on käynnissä nyt seitsemässä Lapin kunnassa ja vuodenvaihteen jälkeen 12 kunnassa.

Inarissa perhekeskustyö sai uuden vaihteen maanantaina 19.9. kunnan lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteisessä työpajassa Ivalossa osallisuuskeskus Ainolassa. Mukana olivat sote-työntekijöiden lisäksi inarilaisen perheen palveluiden ja toimintojen koko kirjo: kirjasto, päiväkoti, koulu, nuorisokeskus, saamelaisen psykososiaalisen palvelun yksikkö Uvjâ, seurakunnat sekä harrastusyhdistykset partiosta karateen ja jääkiekkoon.

Perhekeskuksen tarkoitus on tehdä näkyväksi lasten, nuorten ja perheiden palveluja ja tuoda eri toimijat ja perheet yhteen. ”Meillä on vastuu siitä, että perheet saavat tarvitsevansa tuen mahdollisimman aikaisin. Ei pallotella, vaan tehdään yhdessä” Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen sosiaalihuollon erityisasiantuntija Mikko Närhi kuvaa.

Myös saamenkielisten palvelujen näkyväksi tekeminen on osa perhekeskustyötä. ”Tavoite on, että saamenkielisiin palveluihin ohjautuminen paranee”, hankkeen saamenkielisten ja -kulttuurinmukaisten palvelujen erityisasiantuntija Aino Riihimäki tiivistää. Kielilaki antaa saamelaiselle oikeuden ja velvoittaa viranomaista saamenkielisiin palveluihin. Toisaalta saamenkielisissä palveluissa on valtava käännösvelka, ja saamelaisen perheen tunnistaminen voi olla palveluiden järjestäjälle vaikeaa. Näihinkin haasteisiin perhekeskusverkosto voi vastata.

Inarin perhekeskustyöpajassa puhuttikin erityisesti yhteistyö ja vuorovaikutus. Paikalla olevat toimijat löysivät paljon erityisiä ja yhteisiä arvoja, joita tuoda perhekeskukseen. Keskustelussa tällaisiksi nimettiin ainakin turvallisuus, yhteisöllisyys, hauskuus, sinnikkyys, sensitiivisyys, kulttuurintuntemus, yhdenvertaisuus, kristillisyys, hyvyys, koordinointi, lukutaito, osallisuus, toisten huomioiminen ja eettisyys. Yhteisten arvojen pohjalta työpajojen teemaksi nousi yhteistyön ja vuorovaikutuksen lisäksi vähemmän aktiivisten lasten ja nuorten osallisuus.

“Miten olla avuksi niille, jotka harrastustoimintaa kaikista eniten tarvitsisivat?” Tunturi-Kiekko ry:n puheenjohtaja Janne Tervahauta pohti.

“Asuinpaikka vaikuttaa, että kun asut sivukylillä, osallistuminen ei ole niin yksinkertaista” Inarin koulujen kuraattori Jaana Leskinen muistutti.

“Matkat on pitkiä, mutta ei ole hinnalla pilattu harrastustoimintaa tässä kunnassa” Inarin perhekeskustyöntekijä Virve Multasuo toi esiin.

Työpajoissa sovittiin myös konkreettisista askelista, jolla yhteistyötä lähdetään rakentamaan. Inarin kunnan tapahtumakalenteri (linkki avautuu uuteen välilehteen) otetaan järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa laajemmin käyttöön ja Inariviikoille kesälle 2023 suunnitellaan järjestötoria. Yhteisiä tapaamisia jatketaan ja selvitetään mahdollisuutta tukea syrjäkylien harrastuskyytejä, järjestää yhteisiä kylätapahtumia ja yhdistää harrastuksia koulupäivän oheen.

 

Lisätietoja

 

Mikko Närhi
Sosiaalihuollon erityisasiantuntija
mikko.narhi@poske.fi
Avaa henkilökortti

 

Tuula Mäntymäki
Terveydenhuollon erityisasiantuntija
tuula.mantymaki@poske.fi
Avaa henkilökortti