null Tutkimus kutsuu 3-vuotiaiden perheet myönteisen vanhemmuuden verkko-ohjelmaan

Tutkimus kutsuu 3-vuotiaiden perheet myönteisen vanhemmuuden verkko-ohjelmaan

Lapin 20 kunnnan lastenneuvoloissa on käynnistynyt huhtikuussa tutkimus, jossa selvitetään myönteisen vanhemmuuden verkko-ohjelman toimivuutta ja vaikuttavuutta. Ole läsnä lapsellesi -ohjelma on suunniteltu 3-vuotiaiden lasten huoltajille.

Tutkimuksen aikana vanhemmuusohjelmaa tullaan tarjoamaan lähes 10 000 perheelle eri puolilla Suomea.

- Kehitämme ja tutkimme vanhemmuuden varhaista tukea, koska vanhemmuus vaikuttaa keskeisesti    pienen lapsen kehitykseen. Myönteinen vanhemmuus vahvistaa lapsen itsetuntoa ja hyvää psyykkistä kehitystä, kertoo erikoistutkija Kaisa Mishina Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta.

Myönteinen vanhemmuus tarkoittaa sitä, että lapsen huoltaja kykenee ymmärtämään lapsen tarpeita, ohjaamaan lasta myönteisin, turvallisin keinoin sekä ratkaisemaan arjen pulmatilanteita rakentavasti.

Vanhemmuusohjelmaa pääsevät käyttämään yhteistyöalueilla kaikki 3-vuotiaiden huoltajat, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan tutkimukseen. Ohjelmassa on viisi vanhemmuuden teemaa, joita käsitellään muun muassa lukumateriaalin, kysymysten ja videoiden avulla.

- Ohjelma sisältää yksinkertaisia vinkkejä ja vuorovaikutuskeinoja, joita voi hyödyntää helposti arjessa 3-vuotiaan kanssa, Mishina kuvailee.

Tutkimus laajentaa Voimaperheet-yhteistyötä Lapin ja Länsi-Pohjan alueella

Tutkimus toteutetaan Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella Lapin tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen ja Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen yhteistyönä.

- Lapin tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa tärkeänä tavoitteena on mielenterveyttä edistävän työn ja vanhemmuuden tuen kehittäminen. Tämä on noussut vahvasti esiin keskusteluissa kuntien kanssa, kertoo terveydenhuollon erityisasiantuntija Tuula Mäntymäki Lapin tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta.

Ole läsnä lapsellesi -tutkimus on osa Voimaperheet-tutkimuskokonaisuutta, jossa on aiemmin kehitetty Huomaa hyvä lapsessasi -vanhempainohjausohjelma alle kouluikäisten lasten käyttäytymisen vaikeuksien vanhempainohjaukseen. Toiminnan käynnisti Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella Perhekeskustoimintamalli Lappiin -hanke vuonna 2018.

- Koska 4-vuotiaiden vanhemmille suunnatusta Voimaperheet - huomaa hyvä lapsessasi -ohjelmasta on saatu hyviä kokemuksia, ovat samat Lapin kunnat halunneet lähteä tarjoamaan kaikille 3- vuotiaiden vanhemmille mahdollisuutta osallistua Voimaperheet - ole läsnä lapsellesi -ohjelmaan, Mäntymäki toteaa.

Ole läsnä lapsellesi -ohjelma perustuu laajempaan Huomaa hyvä lapsessasi -ohjelmaan. Se on kokonaan digitaalinen ja sen käyttäminen onnistuu missä tahansa tietokoneen tai älylaitteen avulla. Perheet saavat neuvolakäynnillä osallistumislinkin ja rekisteröitymiskoodin. Samalla koodilla on mahdollista luoda käyttäjätunnukset yhdelle tai useammalle huoltajalle.

Seulonta ohjaa kohdennettuun valmennukseen

Myös kohdennettu Huomaa hyvä lapsessasi –vanhempainohjaus kuuluu edelleen neuvolan palveluvalikoimaan Lapin ja Länsi-Pohjan Sairaanhoitopiirien 20 kunnassa.

Sitä tarjotaan osalle vanhemmista väestöseulonnan perusteella, joka toteutetaan nelivuotisneuvolassa osana lapsen psykososiaalisen toimintakyvyn arviointia. Perheille, jotka kyselyssä arvioivat lapsellaan olevan kuormittavia käyttäytymisen vaikeuksia, tarjotaan mahdollisuutta osallistua vanhempainohjausohjelmaan.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että yhteistyö liittyy varhaisen tuen tarpeeseen lasten mielenterveyspalveluissa.

- Tässä iässä, toisin kun myöhemmin, ongelmien korjaaminen on useimmiten mahdollista ilman raskaampaa ammattiapua. Myönteisen kehityssuunnan löytymisellä varhaisessa vaiheessa voi olla suurikin merkitys lapsen koko myöhemmälle elämälle, toteaa lastensairauksien erikoislääkäri, LT Pekka Valmari Lapin keskussairaalasta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsuusiän käytösongelmat voidaan tunnistaa jo ennen kouluikää, ja vanhempainohjaus on niiden vaikuttavin psykososiaalinen hoitomuoto. Hoitamattomat ongelmat ovat yhteydessä kohonneeseen aikuisiän sosiaalisten ja mielenterveyden ongelmien riskiin.

- On todella tärkeää, että meillä Lapissakin on käytössä tutkitusti vanhemmuutta tukeva, vaikeampia häiriöitä ennaltaehkäisevä tukimuoto, sanoo lastenpsykiatrian ylilääkäri Assi Kannala Länsi-Pohjan keskussairaalasta.

Terveydenhoitaja Eija Takalokastari Kittilän neuvolasta kertoo, että Voimaperheet-työskentelyyn osallistuneet perheet ovat olleet tyytyväisiä saamaansa kasvatustukeen arjen haastavissa tilanteissa.

- Perheet kokevat erityisen hyvänä sen, että he saavat palvelun suoraan kotiin.  Myös se on tärkeää, että he voivat joustavasti suunnitella tuokiot perheen aikatauluun sopiviksi, Takalokastari sanoo.

Tutkimus toteutetaan osana eriarvoisuuden, interventioiden ja uuden hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuksen lippulaiva INVESTiä, jota rahoittaa Suomen Akatemia.
 

Lisätietoja:
Terveydenhuollon erityisasiantuntija Tuula Mäntymäki, Tulevaisuuden sote-keskus Lapissa -hanke
tuula.mantymaki@poske.fi tai p. 040 358 0106

Lisätietoja Ole läsnä lapsellesi -ohjelmasta ja tutkimuksesta:
Erikoistutkija Kaisa Mishina, Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus/Turun yliopisto
kaemka@utu.fi tai p. 050 310 1358


Lue lisää Ole läsnä lapsellesi -tutkimuksesta Turun yliopiston verkkosivuilta (ohjautuu uuteen välilehteen)

Lue lisää Huomaa hyvä lapsessasi tutkimuksesta Turun yliopiston verkkosivuilta (ohjautuu uuteen välilehteen)