null Läpimurtovalmennus Kestävän kasvun ohjelman alueellisille kehittämishankkeille

Läpimurtovalmennus Kestävän kasvun ohjelman alueellisille kehittämishankkeille

Sosiaali- ja terveysministeriö kannustaa alueellisia kehittämishankkeita osallistumaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen organisoimaan läpimurtovalmennukseen, jolla tuetaan hyvinvointialueiden palvelujärjestelmän kehittämistä, korona-ajan hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelan purkamista sekä palveluiden saatavuuden parantamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Läpimurtomenetelmä on kansainvälisesti kuvattu konsepti, jota voidaan hyödyntää toiminnan kehittämisessä. Suomessa sitä hyödynnettiin viimeksi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman Hyvä vastaanotto -valmennuksessa. Työskentelytapa on systemaattinen ja rakentuu muun muassa lean-oppien pohjalle. Katso tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen Innokylän sivuille) lisää läpimurtotyöskentelystä.

Valmennukseen osallistuu moniammatillinen 5–8 henkilön kehittämistiimi, joka vastaa kehittämisen etenemisestä omissa työyhteisöissään. Kehittämistiimi muodostetaan valitun asiakasprosessin eri toimijoista (STM suosittelee, että ryhmään tulee noin kolme keskeisintä toimijatahoa/asiakasprosessi). Ilmoittautumisvaiheessa ei kannata vielä lukita ryhmän kokoonpanoa, mutta keskeiset toimijat on hyvä tunnistaa. Kokoonpano saattaa muuttua ennakkotehtävän myötä.

Valmennukseen osallistuville organisaatioille / kehitystiimeille järjestetään infotilaisuus webinaarina 2–3 kuukautta ennen ensimmäistä työpajaa. Infossa tiimit saavat ohjeistuksen ennakkotehtävään. Neljä työpajaa järjestetään läsnäolotilaisuuksina. Tiimit varaavat kehittämisaikaa arkeen työpajojen välillä (STM:n suositus: ainakin 1 tunti/viikko + yhteiset kehittämispäivät ja vastaavat kehittämiseen osallistuvien työyhteisöjen kanssa). Jokaisella tiimillä on oma valmentaja THL:n valmentajaverkostosta. Valmentajat tukevat tiimejä menetelmän osalta ja ovat tiimien tukena Teamsilla tarvittaessa myös työpajojen välillä. Läpimurtotyöskentelyn kokonaiskesto on 8–10 kuukautta.

Valmennuskierroksia järjestetään yhteensä viisi vuosina 2023–2025. Yhdelle kierrokselle osallistuu (8–) 10 tiimiä. Yksi läpimurtotyöskentelykierros kestää 9–12 kuukautta, siihen sisältyy ennakkotehtävä ja 4 työpajaa (yhteensä 7 työpajapäivää). Suuri osa kehittämisestä tapahtuu työpajojen välillä omassa arjessa.

Ilmoittautumisaika kaikille kierroksille on 14.10.–13.11.2022. STM kannustaa ilmoittamaan jo nyt alustavankin kiinnostuksen myös myöhemmin alkaviin valmennuksiin, vaikka organisaatiossa ei olisi vielä täsmällisesti määritelty tavoitteita ja rajattu kehityksen kohteena olevia asiakasryhmiä.

Valmennukseen valitaan yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa ne tiimit, joiden arvioidaan hyötyvän siitä eniten. Jokaiselle hyvinvointialueelle on varattu paikka minimissään kahdelle tiimille, mutta mukaan voi ilmoittautumisvaiheessa tarjota jopa 5 asiakasprosessia. Jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan vain, jos paikkoja jää tyhjäksi.

Voit lukea läpimurtovalmennuksista myös Suomen kestävän kasvun ohjelman hankeoppaan sivulta 33. Mikäli osallistuminen läpimurtovalmennukseen kiinnostaa, voit ilmoittautua mukaan tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Lisätietoja

Anu Vähäniemi
projektipäällikkö
anu.vahaniemi@thl.fi
puh. 029 524 8114