null Esittelyssä Laadukasta seksuaalikasvatusta ja -terveyttä lappilaiselle nuorelle -webinaarien puhujat

Esittelyssä Laadukasta seksuaalikasvatusta ja -terveyttä lappilaiselle nuorelle -webinaarien puhujat

Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten osaamista. Järjestämme lokakuussa kaksi webinaaria seksuaalikasvatuksen ja -terveyden teemoista. Puheenvuoroissaan webinaarien asiantuntijat tarjoavat monipuolisia näkökulmia nuorten seksuaalikasvatukseen ja -terveyteen.

Toisessa webinaarissa 12.10.2022 Laadukasta seksuaaliterveyttä lappilaiselle nuorelle puhujina ovat gynekologi Katja Hämeenoja (Lapin keskussairaala), naistentautien ja synnytysten sekä yleislääketieteen erikoislääkäri Tea Taskila (johtava lääkäri, Kemi) ja Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisityön vastaava Riitta Pekkala.

"Ehkäisymenetelmien ja tyypillisten käyttöön liittyvien ongelmien läpikäynti. Valikoimaa on, kaikille löytyy jotain!" Hämeenoja esittelee puheenvuorossaan nuorten ehkäisyvalmisteita. Maksuttoman ehkäisyn kokeiluun kuuluvat kaikki nuorille tarkoitetut ehkäisyvalmisteet (ehkäisypillerit, -laastarit ja -renkaat sekä kierukat, kapselit ja kondomit).

"Tule kertaamaan tietosi seksitautien ehkäisystä, diagnostiikasta ja hoidosta", Taskila kutsuu kuulemaan puheenvuoroaan otsikolla Nuorten seksitaudit Lapin hyvinvointialueella – ehkäisy, tunnistaminen ja hoito.

”Se, miten ammattilainen kohtaa seksuaalista väkivaltaa kokeneen silloin, kun hän kertoo asiasta ensimmäistä kertaa, on ratkaisevaa uhrin toipumisen kannalta”, Pekkala tiivistää puheenvuoronsa   Nuorten kohtaama seksuaalinen häirintä, seksuaaliväkivalta ja turvataidot.

Ensimmäisessä webinaarissa 5.10.2022 Laadukasta seksuaalikasvatusta lappilaiselle nuorelle puhujina ovat THL:n erityisasiantuntija Katriina Bildjuschkin, Väestöliiton palvelupäällikkö Maria Nikunlaakso ja gynekologi ja seksuaalineuvoja Pekka Pinola (OYS ja Oulun yliopisto).

"Oikeus tietoon seksuaalisuudesta ja oikeus seksuaaliterveyspalveluihin ovat jokaisen nuoren seksuaalioikeuksia. Pystyäkseen tekemään itsenäisiä, vastuullisia ja omaa hyvinvointia tukevia päätöksiä nuori tarvitsee tietoa seksuaalisuudesta", Maria Nikunlaakso painottaa.

"Mitä tarkoittavat heteronormatiivisuus tai vähemmistöstressi ja miten ne vaikuttavat ihmisten terveyteen ja palveluiden järjestämiseen? Kuinka käytännössä voisi tuottaa vähemmistöjä huomioivia seksuaaliterveyspalveluita?" Näihin ammattilaisia usein askarruttaviin kysymyksiin vastaa gynekologi ja seksuaalineuvoja Pekka Pinola.

"Jos ehkäisyneuvonnassa ei puhuta seksuaalisuudesta, voi jotain olennaista jäädä puuttumaan. Viesti nuorelle aina siitä, että seksuaalisuuteen liittyviin ongelmiin on mahdollista saada apua siinä missä muihinkin ongelmiin", Nikunlaakso muistuttaa.

"Seksuaalikasvatus on tärkein ja paras tapa edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä oikeuksia", tiivistää Katriina Bildjusckin.

 

Tarkemmat tiedot webinaareista ja ohjelma täällä.

Lisätietoja

Mervi Pirkola
Terveyden edistämisen erityisasiantuntija
mervi.pirkola@poske.fi

Avaa henkilökortti