null Ensimmäinen kansalaisten digitaalisten palveluiden kypsyysarvio valmistunut

Ensimmäinen kansalaisten digitaalisten palveluiden kypsyysarvio valmistunut

Lapin hyvinvointialueella tehtiin ensimmäinen valtakunnallinen kansalaisten digipalveluiden kypsyystason arviointi. Sen tarkoituksena on luoda ymmärrystä oman organisaation kypsyydestä tuottaa asukkailleen digitaalisia palveluita. Arvio kuvaa alueen lähtötilannetta ja luo suuntaa digipalveluiden kehittämiselle. Kypsyysarvio toteutettiin THL:n ohjeistuksella yhteistyössä Posken Vasa-hankkeen Hanne Lindströmin ja Lapin hyvinvointialueen kansalaisten digitaalisten palveluiden IT-projektipäällikön Maarit Pirttijärven kanssa. 

Kyselyä varten THL tuotti arviointipohjan, jossa digikypsyyttä arvioitiin eri näkökulmista. Vastaajiksi kyselyyn valikoitui hyvinvointialueen johtajistoa ja vastuuhenkilöitä, ICT-valmistelun työntekijöitä sekä asiakasrajapintaa tuntevia asiantuntijoita. Yhteensä vastaajia oli 25. Lisäksi mukana olivat räätälöityihin kysymyksiin vastanneet Posken kehittäjäasiakkaat kymmenen henkilön voimin.  

Varsinaista THL:n työpajaa oli hankala sovittaa yhteen asiantuntijoiden muiden töiden kanssa. Tämän takia heitä päätettiin haastatella etukäteen. Haastateltaville pyrittiin järjestämään pienryhmiä, joiden tavoitteina oli saada aikaan myös keskustelua aiheesta. Vastauksista pidettiin kirjaa tukkimiehen kirjanpidolla, minkä lisäksi kerättiin kommentteja haastateltaville tärkeistä asioista. Yhteenvedon vastauksista tekivät THL:n työpajassa kehitysjohtaja Mikko Häikiö ja Maarit Pirttijärvi. 

Haastatteluissa nousi useasti esille, että tällä hetkellä tilanne Lapin hyvinvointialueella kansalaisten digipalveluiden suhteen on sirpaloitunut ja moninainen. Digipalveluita tuotetaan vielä nykyisissä organisaatioissa. Tulevaisuuden kehittämiseltä toivottiinkin erityisesti laaja-alaista ja yhtenäistä ajattelua, riittäviä resursseja sekä selkeitä strategisia linjauksia.  

THL tuottaa loppuvuoden aikana valtakunnallisen raportin kypsyystason arvioinneista. Arviointi on tarkoitus uusia 2025, jolloin hyvinvointialueen rakenteet, suunnitelmat ja digitaalisen kehittämisen suuntaviivat ovat varmasti selkiytyneet ja digipalveluiden jalostus on jo hyvässä vauhdissa.  

Kansalaisten digitaalisten palveluiden kypsyysarvioinnin selvityksen löydät painamalla alla olevaa painiketta (avautuu uudelle välilehdelle).

Painike digipalveluiden kypsyysarvioon

Lisätietoja antaa ja kommentteja vastaanottaa Vasa-hankkeen investointi 4:n suunnittelija

Hanne Lindström

Avaa henkilökortti