null Digisosiaalipalveluiden opetusvideo etätyöskentelystä pohjoissaameksi

Digisosiaalipalveluiden opetusvideo etätyöskentelystä pohjoissaameksi

Koronapandemia on lisännyt etäpalveluiden käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Etäpalvelut ovat yleistyneet myös saamenkielisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Palveluiden tarjoaminen etänä mahdollistaa saamenkielisten palveluiden tarjoamisen entistä laajemmalle alueelle.

 

Puheterapeutti Sunnamaarit Sara-Tornensis on pitänyt puheterapeutin vastaanottoa Enontekiön Hetassa ennen korona aikaa. Ja työskentelee nyt etänä Norjan Kautokeinosta käsin.   Sara-Tornensis kertoo kokemuksistaan Poske digisosiaalipalveluiden osaamisen lisääjänä –hankkeen opetusvideolla. Hankkeella tuetaan palveluiden tuottamista ja vastaanottamista diginä, etä- ja digitaalisten menetelmien hyödyntämistä ja kehittämistä poikkeusolojen sosiaalityössä ja –palveluissa. Hankkeessa toteutetaan sosiaalialan ammattilaisille uudenlainen ryhmävalmennusohjelma, jossa yhdistetään asiakasosallisuus, sosiaalityön keinot ja digitaaliset prosessit. Rahoittaja: ESR Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020. Halinnoija: Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä. Toteuttaja: Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus. Hankkeen sivuille pääset tästä linkistä (linkki aukeaa selaimeen).

Videota mahdollistamassa ovat olleet mukana ammattilaiset: Sote -rakenneuudistus Lapissa –hankkeesta, Tulevaisuuden sote –keskus Lapissa –hankkeesta ja Lapin sairaanhoitopiiristä.

 

Sara-Tornensis kertoo videolla etätyöskentelystään ja mitä ammattilaisen tulisi ottaa huomioon. Videossa hän kertoo etäterapian soveltuvuudesta ja siitä kuka määrittelee etäpuheterapian sopivuuden asiakkaalle, sekä kuinka aloittaa ja ohjata etätyöskentely uuden asiakkaan kanssa. Välineistä ja metodeista, sekä erilaisten digitaalisten materiaalien käytöstä ja kuvan merkityksestä työssä ovat myös keskeisinä aiheina. Videossa Sunnamaarit kertoo myös työskentelystä eri-ikäisten asiakkaiden kanssa, työskentelyn haasteista ja kuinka varautua niihin. ” Voin kertoa, että minulla on joskus ollut ennakkoluuloja, olen ajatellut asiakkaan kanssa voi olla haastava tai, että nyt kyllä menee hyvin. Onkin saattanut mennä aivan toisin päin, ja olen itsekin miettinyt, että Vau!.”

Sunnamaarit myös kannustaa opettelemaan uutta ja haastaa yrittämään erilaisia välineitä työskentelyn tukena. ” On tärkeää etukäteen harjoitella, koska terapiassa saatat joutua neuvomaan asiakasta ohjelman käytössä. Hyvä lohdutus on se, että koko ajan oppii enemmän, kun vain käyttää, ei kannata sitä pelätä.” Videolla Sunnamaarit kertoo myös kulttuuritaustan huomioimisesta, niin asiakkaan kohtaamisessa kuin tapaamisten aikatauluttamisessa asiakkaan elinkeinon ja kulttuurin mukaan. Myös uuden materiaalin tekemisen haasteet, etenkin saamenkielisten materiaalien osalta.

Videolla puhutaan myös koronapandemian vaikutuksista työhön, kuinka se on lisännyt etätyötä. Lopussa Sunnamaarit myös pohtii etäpalveluiden tulevaisuutta ja mahdollisuuksia, sekä merkitystä saamenkielillä tapahtuvaan kohtaamiseen. ”Siinä on rajoituksia ja ei voi sanoa, että se olisi ratkaisu kaikkiin asioihin. Pitää muistaa, että se ei sovi kuitenkaan kaikille, eikä voi sanoa, että vain se tulisi lähiterapian tilalle. Se on hyvä ratkaisu joskus, jos ei saa lähiterapiaa. Siinä on hyviä puolia, mutta myös haasteita.”

 

Riitta Lehtola-Kosonen kommentoi etätyönmerkitystä: ”Kuten koronapandemia on osoittanut, etänä tarjottavat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat jo arkipäivää. On tärkeää, että myös saamenkielisiä palveluita voidaan tarjota tarvittaessa etänä. Siksi on tärkeää huolehtia, että myös Saamenkielisillä sote –ammattilaisilla on riittävä osaaminen etäpalveluiden tarjoamiseen.”

 

Pohjoissaamen kielinen video on tekstitetty suomeksi, pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.